KNJIŽEVNE MISTERIJE

Elena Ferante zaludjela svijet, a niko ne zna ko je ona

Ferante kaže da bi prestala objavljivati ako bi se saznalo njeno pravo ime i prezime

Piše: N. AJNADŽIĆ

27.10.2018

Elena Ferante (Ferrante) je pseudonim italijanske književnice koja je napisala niz hvaljenih, ali i komercijalno uspješnih romana o životima dvije prijateljice iz Napulja u drugoj polovini 20. stoljeća.  

„Moja genijalna prijateljica“, “Priča o novom imenu“, „Oni koji odlaze i oni koji ostaju“ i „Priča o izgubljenom djetetu“ nazivi su djela iz čuvene „Napuljske tetralogije“, kojom je Ferante zaludila svijet i izazvala pravu potjeru radoznalih da se otkrije ko je ona uistinu. Posljednji roman je nominiran i za italijansku književnu nagradu „Strega“.

Istraživanje fenomena

U vremenu svakodnevne upotrebe interneta i dobivanja informacija sad i odmah ova književnica itekako dobro čuva tajne iako je svoj prvi roman objavila još 1992. godine.

- Ne može se tačno reći ko je Elena Ferante, osoba koju književni kritičari s različitih strana svijeta smatraju najznačajnijim savremenim italijanskim piscem. U rijetkim intervjuima putem elektronske pošte Elena Ferante govori o samoočuvanju i odsustvu želje da se prepusti novinarskim igrama jer one navode pisce da se ponašaju onako kako čitaoci od njih očekuju - između ostalog piše na početku romana „Priča o onima koji odlaze i onima koji ostaju“.

Zaista, o njoj se ne zna ništa, a oni koji su temeljito istraživali fenomen Ferante smatraju da je rođena 1943. u Napulju, da je udata i da ima dvoje djece. Svi ostali pokušaji da se otkrije ko je zaista ova književnica pali su u vodu.

Jedini koji znaju ko je ona jesu njeni izdavači.

Fokus medija

Ferante je u jednom intervjuu za „Der Spiegel“ potvrdila da njena porodica zna za međunarodni uspjeh, ali čuva njenu tajnu.

Ferante smatra da knjige više nemaju koristi od svojih autora te kaže da bi prestala objavljivati ako bi se saznalo njeno pravo ime i prezime.

Skrivanje svog identiteta obrazložila je riječima kako se onda uz knjige prodaje i cijeli autor, sa svim iskustvima i osjećajima, što ona pod svaku cijenu želi izbjeći. Uprkos tome, Ferante je stalno u fokusu medija, naročito italijanskih, koji su već pomalo opsjednuti time da otkriju osobu iza pseudonima.

Magazin „Time“ 2016. godine Ferante je uvrstio među 100 najutjecajnijih osoba na svijetu.

Uplate i nekretnine 

Italijanski novinar Klaudio Gati (Claudio Gatti) u „The New York Review of Books“ objavio je istraživanje kojim tvrdi da je Elena Ferante ustvari Anita Raja, italijanska prevoditeljica rođena u Napulju 1953. Da su iz Anitinog pera nastali romani ili da ih je pisala zajedno sa suprugom, piscem Dominikom Starnonom (Domenico Starnone), govorilo se i ranije, ali je Gati naveo nove „dokaze“. On je zaključio da je Raja Fernate na osnovu dokumenata o nekretninama i finansijskih izvještaja koji, navodno, pokazuju da su uplate koje je Raja primila od izdavača iznenađujuće velike. Uplate su 2014. porasle za 50 posto, a godinu kasnije bile su veće čak za 150 posto. Međutim, to su negirali i Anita, kao i izdavač Elene Ferante.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.