KULTURA

Premijera drame „Gazi Husrev-beže ili: Bukagije“ oduševila publiku u NPS-u

Jezikom i pokretom te elementima glumačke igre Aldin Omerović govorio je samo najbolje o izuzetnoj historijskoj ličnosti naše zemlje

E. S.

27.10.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+15

Premijera drame „Gazi Husrev-beže ili: Bukagije“ održana je večeras u dupke punom Narodnom pozorištu Sarajevo (NPS). Na hvaljenu dramu u režiji Tanje Miletić-Oručević, a po tekstu Džemaludina Latića niko nije ostao ravnodušan.  

Na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo briljiralo je čak 15 glumaca. Svi su na svoj način bili sjajni i dali pečat predstavi kojom je ujedno otvorena i dramska sezona u NPS.

Ipak, Aldin Omerović, jezikom i pokretom te elementima glumačke igre govorio je samo najbolje o liku Gazi Husrev-bega, izuzetnoj historijskoj ličnosti naše zemlje.

Stoga, za ovu predstavu s razlogom se tražila karta više. Nešto više od dva sata brojna publika, među kojom su i ljudi iz javnog i političkog miljea upijala je svaki trenutak priče pjesničkog klasika Džemaludina Latića o dobrim i zlim silama koje su vladale u Bosni, odnosima koji su tada vladali u našoj zemlji te odnosima među našim religijama.

U premijeri pozorišnog komada „Gazi Husrev-beže ili: Bukagije“ tako su uživali Izudin Bajrović, Ibrahim Hadžibajrić načelnik Starog Grada, Jasna Ornela Beri, Mona Muratović, Atif Dudaković, Ejup Ganić... 

Višeminutni aplauz i ovacije fascinirane publike za predstavu „Gazi Husrev-beže“ stoga su najmanje što se moglo očekivati, jer, bio je to istinski spektakl za ljubitelje pozorišne umjetnosti.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.