DIGITALIZACIJA GRAĐE

Arhivi BiH i FBiH pomažu opremanje prostorija Arhiva BPK

Delegacija Arhiva BiH i FBiH u pratnji domaćina obišla je i prostorije u kojima je smješten Arhiv BPK Goražde

S sastanka. FENA

A.F.

15.12.2020

Direktori Arhiva Bosne i Hercegovine i Federacije BiH Saša Klepić i Admir Hadrović posjetili su danas Bosanskopodrinjski kanton (BPK) Goražde, te s ministricom za pravosuđe, upravu i radne odnose BPK Natašom Danojlić i direktorom Arhiva BPK Nihadom Gabelom razgovarali o jačanju kapaciteta kantonalnog Arhiva i digitalizaciji arhivske građe, s posebnim akcentom na organizovanje historijskog odjela.

Direktor Arhiva BPK Nihad Gabela naglasio je da je ta ustanova prvi put u ovoj godini popunjena kadrovski, ali da su glavni problem smještajni kapaciteti koji ne zadovoljavaju propisane uslove. 

- Arhiv BiH će nam dozvoliti da možemo skenirati građu koja se tiče perioda austrougarske uprave u BiH, s akcentom na Goražde i okolinu, a nakon toga tu građu dati krajnjim korisnicima. Problem smještaja moramo riješiti što prije da bi mogli obavljati svoju djelatnost te građu zaštititi od propadanja – istakao je Gabela.

Ohrabrujućom je ocijenio činjenicu da neće izostati podrška kantonalne Vlade kao ni viših nivoa vlasti. 

Direktor Arhiva FBiH Admir Hadrović smatra da raduje činjenica što je Vlada BPK Goražde prepoznala značaj i ulogu arhiva, kao ustanove koja vrši evidentiranje, preuzimanje, smještaj, obradu, sređivanje, publiciranje i davanje na korištenje arhivske građe, kao i njihovu inicijativu o poduzetim aktivnostima kada je riječ o zaštiti te građe.

- Ona predstavlja sav pisani, štampani, crtani, fonografisani, fotografisani ili na bilo koji način zabilježen dokumentacioni materijal, nastao u radu ovog kantona, a koji je značajan za historiju i druge naučne oblasti, za ovaj kanton, entitet pa i državu BiH. Arhiv BPK sadržajom građe koju posjeduje kao i one građe koja je u nastanku u nadležnosti Arhiva FBiH i Arhiva BPK Goražde predstavlja vrlo bitan institucionalni, upravni i kulturno-društveni stub ovog kantona - kazao je Hadrović. 

Smatra da je pisana kulturna baština u nadležnosti Arhiva BPK Goražde od neprocjenjive vrijednosti te najavio pružanje stručne podrške u edukaciji prilikom rada sa arhivskom i registraturnom građom.

Direktor Arhiva BiH Saša Klepić sastanak je ocijenio konstruktivnim i ohrabrujućim u namjeri da se ojačaju kapaciteti Arhiva BPK Goražde, uz podršku Ministarstva za pravosuđe, koje je i nadležno za arhiv. 

- Pronašli smo rješenja za smještajni kapacitet i iskreno se nadam da ćemo u narednih mjesec dana završiti taj problem. Arhiv FBiH i Arhiv BiH djelovat će partnerski u opremanju tih prostorija, sve u cilju da se ojačaju kapaciteti ovog za nas sviju bitnog arhiva u BPK Goražde – kazao je Klepić.

Resorna ministrica BPK Nataša Danojlić naglasila je da je Vlada uvijek bila zainteresovana za rad Arhiva BPK Goražde, ocjenjujući da je ta institucija u nezavidnoj situaciji kada je riječ o građi smještenoj u nezadovoljavajućim uslovima. 

- Potrebno je naći rješenje da se arhiva smjesti u skladu sa uslovima koji su zakonski i koji trebaju jednom arhivu kantona. Danas su Arhiv BiH i Arhiv FBiH iskazali podršku u tom smislu i nadamo se da ćemo taj problem zajedno riješiti – kazala je ministrica Danojlić.

Delegacija Arhiva BiH i FBiH u pratnji domaćina obišla je i prostorije u kojima je smješten Arhiv BPK Goražde.   


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.