EMANUEL PAHUD

Svjetski flautista u nedjelju otvara 28. Sarajevske večeri muzike

Sarajevske večeri muzike zatvorit će afirmisani violinista Sergej Krilov (

Sa konferencije za medije. Almir Zrno

N. Aj. / Fena

5.5.2022

Ovogodišnje 28. Sarajevske večeri muzike (SVEM) bit će otvorene 8. maja nastupom najpriznatijeg flautista svijeta Emanuela Pahuda (Emmanuel) u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Umjetnički direktor festivala Ninoslav Verber izjavio je danas na pres-konferenciji u Sarajevu da će Pahud nastupiti zajedno s orkestrom Sarajevske filharmonije, a pod dirigentskom palicom Evana Aleksisa Krista (Alexis Christ).

Krist je rekao da mu je zadovoljstvo prvi put nastupiti u Bosni i Hercegovini na otvaranju SVEM-a i najavio vrhunski program s Pahudom koji je zvijezda Berlinske filharmonije.

Istaknuto je da će drugu noć festivala nastupiti brass kvintet Contrast, dok će na trećem festivalskom koncertu nastupiti perspektivni duo u sastavu violončeliste Isaka Haračića i pijanistice Sonje Marković.


Sa konferencije za medije. Almir Zrno

Sarajevske večeri muzike zatvorit će afirmisani violinista Sergej Krilov (Krylov) koji će nastupiti uz Sarajevsku filharmoniju predvođenu bosanskohercegovačkom dirigenticom Samrom Gulamović.

Ministar kulture i sporta KS Samir Avdić naglasio je da institucionalna podrška za festivale kao što su Sarajevske večeri muzike ni u budućnosti neće izostati, jer se radi o manifestacijama koje su odavno prerasle okvire BiH.

Direktor Sarajevske filharmonije Vedran Tuce rekao je da ovogodišnji SVEM donosi vrhunac sezone i dovodi najbolje dirigente i soliste iz Evrope i svijeta.

Direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Dino Mustafić podcrtao je da je SVEM jedan od naših najvažnijih festivala koji predstavlja praznik za Narodno pozorište koje mu je domaćin.

Kao i svake godine u okviru SVEM-a bit će organizovane radionice za studente i učenike muzike koje će voditi istaknuti umjetnik Ranko Rihtman.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.