UMJETNOST

Slikarica Olivera Eraković predstavila se u Sarajevu

Inspiracija je bio moj sin Mihailo koji me bacao u razmišljanja

Olivera Eraković. PR

Piše: A. H.

5.7.2022

Akademska slikarica Olivera Eraković iz Niksića sinoć se predstavila samostalnom izložbom u galerijskom prostoru Hanikaha.

Slikarica se toplo zahvalila na ukazanoj časti da izlaže upravo u Sarajevu.

-Ovu izložbu doživljavam kao moralnu obavezu i umjetnićko nadahnuće da sa svim izloženim platnima uputim ovom predivnom gradu najiskreniju ljubav, poštovanje i ponos, a posebno poštovanje dugujem meni dragoj Mirsadi Baljić koja me pozvala da se likovno predstavim u ovom veličanstvenom prostoru.


Sarajlije uživale u postavci. PR

Kad je u pitanju njeno stvaralastvo, umjetnica ističe da su to slike jasnog kompozicijskog odredjenja i ekspresivne boje a ujedno boja je polje njenog djelovanja zajedno sa crtežom.

- Inspiraciju nemam jednostavno slikam ,igram se bojom i tako svoje ideje kroz dug put realizujem.Ali kada je u pitanju ova izložba imala sam inspiraciju. Inspiracija je bio moj sin Mihailo koji me bacao u razmišljanja, donosio mi je crteže koje je crtao svojom malenom rukicom da sam se pitala je li ovo moguće. Tako da sam kroz njegov crtež stvarala sliku, simbiozu njegovog pogleda na svijet i mog.


Plakat izložbe. PR

Inače, među Oliverinim slikama su i crteži njenog sina Mihaila kao simbol neraskidive ljubavi majke i sina, ali i umjetnika i svijeta oko njega. U svakom njegovom potezu prepoznaje istinu da će umjetnost spasiti ovaj svijet i zbližiti otuđene ljude.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.