U PRODUKCIJI KONTAKTA

Predstava "Osramoćeni"u takmičarskom programu međunarodnog festivala FIAT

Predstavu je režirao Dino Mustafić

Iz predstave "Osramoćeni". Promo

L. S. R.

2.9.2022

Predstava „Osramoćeni“ u režiji Dine Mustafića u produkciji "Kontakta", uvrštena je u takmičarski program međunarodnog festivala alternativnog teatra FIAT između 100 pristiglih prijava iz cijelog svijeta. Festival FIAT održava se od 2. do 12. septembra, dok će „Osramoćeni“ imati izvedbu 4. septembra u Parku Dvorca Petrovića Kruševac.

U glavnom, takmičarskom dijelu festivala, će se izvesti sedam predstava iz različitih zemalja svijeta: “Šuma” (Francuska) , “Osramoćeni” (Bosna i Hercegovina), “Još četiri” (Poljska), “Naša kuća” (Italija), “Ispod leda” (Litvanija), “Tiha kuća” (Iran) i “Megalit” (Velika Britanija/Slovenija). Žiri ovogodišnjeg festivala je u sastavu: Sonja Vukičević, koreografkinja i predsjednica žirija iz Srbije, Aleksandar Radanović, dramaturg i Jelena Minić, glumica iz Crne Gore.



Oz predstave "Osramoćeni". Promo

- Ovogodišnji slogan festivala je FIAT Identitet. Zadatak svih nas koji se bavimo kulturom jeste da upravo u ovom pravcu, razvijajući toleranciju spoznajući i demonstrirajući prožimanje i kompleksnost naših identiteta, emancipujemo i rafiniramo sopstveni identitet. Tako bi ga oslobodili postojećih okova rigidnosti koji dovode do društvenih nerazumijevanja, tenzija i sukoba – poručili su sa FIAT-a.

FIAT je osnovan prije 30 godina i predstavlja jedan od najznačajnijih festivala jugoistočne Evrope. Do danas je okupio neke od najvećih reditelja i pozorišnih stvaralaca: Jan Fabre, Pippo Delbono, Eugenio Barba, Ellen Stewart, Oleg Kulik, Rodrigo Garcia, Arpad Schiling, Andrej Žoldak i dr.

U predstavi „Osramoćeni“, autora Ayada Akhtara, uloge tumače Ermin Bravo, Maja Izetbegović, Boris Ler, Snežana Bogićević i Lazar Dragojević. Vizualno oblikovanje potpisuje Mirna Ler, muziku Mirza Redžepagić, dizajn Ismar Žalica, fotografiju Aida Redžepagić i prevod teksta Maja Winkler. Producenti predstave su Narcisa Cvitanović i Alban Ukaj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.