KULTURA

U Sarajevu održan Prvi internacionalni festival horskog pjevanja

Učesnici Festivala, horovi iz BiH, regije i Evrope, oduševili su sve prisutne, koji su ih ispratili gromoglasnim aplauzima

Prvi internacionalni festival horske muzike u BiH. Avaz

10.5.2023

Prvi internacionalni festival horskog pjevanja u Bosni i Hercegovini održan je u Sarajevu, 8. i 9. maja 2023. Centralna manifestacija Festivala upriličena je sinoć, 9. maja 2023., u svečanoj sali Doma Oružanih snaga BiH. Prepuna sala ljubitelja horske muzike pokazatelj je da nam nedostaje ovakvih manifestacija i da bi se kulturni djelatnici trebali potruditi da ih češće organiziraju.

Organizatori ove manifestacije su Svjetska asocijacija za festivale i kulturno-zabavne manifestacije (IOFF), koju je predvodio predsjednik te asocijacije i direktor Instituta za kulturu iz Burse Faruk Alkaja (Alkaya), BH Folk Fest i RKUD „Proleter“.

Postat će tradicionalan

Učesnici Festivala, horovi iz BiH, regije i Evrope, oduševili su sve prisutne, koji su ih ispratili gromoglasnim aplauzima. Svečani koncert otvorio je Ansambl mladih violinista Radničkog kulturno-umjetničkog društva „Proleter“, predvođen prof. dr. Eminom Smolović.

- Velika nam je čast da smo uspješno organizirali Prvi internacionalni festival horske muzike u Bosni i Hercegovini, koji će, nadamo se, postati tradicionalan. Ponosan sam što smo ga upriličili na današnji dan, Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom, jer muzika uvijek šalje poruku mira. Zahvaljujem se svima koji su pomogli u organizaciji i gostima koji su došli iz raznih zemalja i svojim učešćem uveličali ovu manifestaciju - kazao je za „Avaz“ direktor Festivala mr. Sahudin Kačar. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.