UKRAJINSKI BALET

Baletna atrakcija "Orašar" stiže u Mostar i Sarajevo

"Ukrainian Classical Ballet" u decembru u našoj zemlji

Balet "Orašar". Društvene mreže

L. S. R.

12.10.2023

Jedna od najpoznatijih i najprodavanijih baletnih predstava u svijetu - „Orašar“, ove zime će zaigrati u Mostaru 4. decembra, u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača i u Sarajevu 20. decembra, u Bosanskom kulturnom centru.

Vrhunska umjetnička postava

- Vrhunska umjetnička postava ukrajinskog baletnog ansambla Ukrainian Classical Ballet, vječna muzika Petra Iljiča Čajkovskog, uz koreografiju Valerija Petroviča Kovtuna, razlog su da ovu baletnu predstavu nipošto ne propustite - poručuju organizatori.

"Orašar" donosi već dobro poznatu priču o djevojčici koja na Badnju večer ispod bora pronalazi nesvakidašnji dar - drvenog orašara, s kojim proživljava čudesne dogodovštine u izmaštanom svijetu. 


Balet "Orašar". Društvene mreže

Balet "Orašar" temelji se na djelu njemačkog pisca E.T. A. Hoffmana „Orašar i kralj miševa", a radnja je ispričana tradicionalnom baletnom koreografijom jednog od najpoznatijih koreografa, baletnog majstora i laureata brojnih nagrada i međunarodnih priznanja –Valerija Petroviča Kovtuna. Ukrainian Classical Ballet, čiji su solisti zaslužni umjetnici Ukrajine te nositelji brojnih baletnih nagrada i priznanja, dali su tradicionalnoj koreografiji moderniji izgled.

Ulaznice su puštene u prodaju

Iza predstojećih gostovanja „Orašara“ u Sarajevu i Mostaru stoji produkcija Art Partner iz Zagreba, koja već četvrtu godinu zaredom organizira zimsku turneju najpoznatijeg baleta „Orašar“. Inače, „Orašara“ je na tri turneje pogledalo više od 24 hiljade zadovoljnih gledatelja u više gradova u Hrvatskoj, a ove se godine na mapi gradova u koje stiže ova baletna atrakcija napokon našlo Sarajevo i Mostar.

Ulaznice su puštene u prodaju, a mogu se kupiti u sistemu Entrio.ba i na prodajnim mjestima plato Skenderije i Artikulacija BKC. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.