TALENTIRAN I AUTENTIČAN

Slaviša Vrećo dao palimpsest regionalnoj sceni: Uspio sam spojiti rok muziku i likovnu umjetnost

Izložba je omaž jednom vremenu u kojem su generacije odrastale i stasavale, odupirale se neukusu i nisu mu se predavale

Slaviša Vrećo. Instagram

11.11.2023

Mladim umjetnicima izuzetno je teško doći do medijskog prostora, te skrenuti pažnju na svoje stvaralaštvo. Ipak, da se predan rad i trud isplate, vidimo i na primjeru Slaviše Vreće, mladog umjetnika koji je svojim stvaralaštvom uspio skrenuti pažnju na sebe. Riječ je o slikaru čijim opusom trenutno dominiraju portreti i to ne bilo kakvi. Naime, Slaviša je inspiraciju za rad našao u poznatim rok muzičarima koji dominiraju regionalnom rok scenom, te je svoj opus trenutno posvetio odajući priznanje njihovoj umjetnosti. O slikarstvu, kulturi, umjetnosti, Vrećo je rado pristao da govori za „Dnevi avaz,“ te je iznio nekoliko zanimljivih detalja o svom stvaralaštvu.

Omaž

Radovi Slaviše Vreće. Avaz

Šta je to što što Slaviša Vrećo predstavlja svojim stvaralaštvom?

-Teško je odgovoriti na to pitanje. Ono što je sigurno jeste to da volim eksperimentirati u likovnoj umjetnosti. Tako je i nastala ova moja izložba „40 rok faca“ za koju moram napomenuti da je originalnog karaktera. To je jedan sveukupni omaž ex yu rok sceni. Do sada niko nije uradio likovni omaž ex yu muzičarima. Bilo je, koliko sam upućen, nekoliko izložbi fotografija koje su se oslanjale na ovu tematiku. Cilj mi je da u umjetnosti budem originalan i eto nekako sam i uspio da u svojoj prvoj samostalnoj izložbi to i uspijem i spojim svoje dvije velike strasti u jedno, a to je rok muzika i likovna umjetnost.

Gdje izlažete svoje radove? Gdje se može pogledati Vaše stvaralaštvo?

-Trenutno se ta izložba može pogledati u prostorijama ex yu rok centra u Sarajevu na Skenderiji. Pa, ovim putem, pozivam sve one kojima je ova tematika interesantna da odu i posjete ex yu rok centar u Sarajevu a u sklopu njega i moju izložbu.

Radovi Slaviše Vreće. Avaz

Izazovna tehnika

Primjetno je da dominiraju portreti regionalnih rok muzičara. Zbog čega tu nalazite inspiraciju?

-Riječ je o 40 portreta lidera ex yu rok grupa koji su rađeni u tuš tehnici na papiru. Tuš je jako izazovna tehnika, ne prašta greške. Jednom kada pogriješite, morate raditi sve ispočetka, jer to nije olovka pa da se može izbrisati. Jako je ekonomična tehnika, tehnika brzih poteza. Niti jedan od portreta nije baš nastao iz prvog pokušaja. Izložba je omaž jednom vremenu u kojem su generacije odrastale i stasavale , odupirale se neukusu i nisu mu se predavale.

S kojim izazovima se sreće jedan mladi umjetnik u savremenom društvu? Isplati li se biti umjetnik?

-Inspiriraju me život, ljudi i pojave. Ponekad je potrebno kalkulisati i sa samoćom. Svako ko se bavi nekim vidom umjetnosti trebalo bi da se usudi da to i prezentira javnosti. Možda na početku neće sve ići kako treba ali svaki trud se na kraju isplati. Od umjetnosti se baš i ne može živjeti, ali to neka ne bude prepreka i ne treba se od nje odustati.

Osim tehnike crnog tuša, radim i sve ostale tehnike. I radim sve po narudžbi. Ono što moram napomemuti jeste to da ja nisam akademski slikar, već da sam se profilisao sam tako što sam učio i usvajao znanja sa interneta i od drugih umjetnika. Do sad sam imao tri uspješne izložbe, a nadam se da će sljedeca biti u Banajluci. Uskoro, tačnije 29. novembra ex yu Rok centar otvara izložbu „Žene u ex yu roku,“ pa će i tu biti moja tri rada.

Kultura ovdašnjeg rokenrola

Radovi Slaviše Vreće. Avaz

Jeste li dobili neke utiske poznatih ličnosti koje ste portretisali? Kako su oni reagovali?

-Naglasio bih to da je ljetos moju izložbu u sklopu ex yu rok centra posjetio i Zvonimir Đukić Đule lider grupe „Van Gog“ na šta sam iznimno ponosan, jer to mi je ujedno i omiljena grupa koja je uticala i na moje stvaralaštvo. Đuletu sam prije dvije godine poklonio portret, kao i Neletu, ali i Canetu iz „Partibrejkersa.“ Sve se to dešavalo na Ok festu na Tjentištu, gdje sam ih i upoznao, te razgovarao o brojnim temama. Pohvalili su i podržali moj rad i oduševili se da neko na ovaj način njeguju kulturu ovdašnjeg rokenrola.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.