"AVAZ" NA LICU MJESTA

Festival svjetla: Tri mjeseca atrakcije za građane i turiste

Organizatori smatraju da će ovaj neobični festival dodatno obogatiti ne samo turističku nego i kulturno-zabavnu ponudu Sarajeva u zimskom periodu

Festival svjetla - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+16
S. S.

29.11.2023

U Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine 25. novembra otvoreno je prvo izdanje Festivala svjetla Sarajevo, a posjetioci imaju priliku uživati u svjetlosnim dekoracijama koje krase botanički vrt i fasadu Zemaljskog muzeja.

Organizatori smatraju da će ovaj neobični festival dodatno obogatiti ne samo turističku nego i kulturno-zabavnu ponudu Sarajeva u zimskom periodu.

Botanički vrt Zemaljskog muzeja BiH tokom naredna tri mjeseca krasit će brojne svjetlosne skulpture, videoinstalacije i lampice, što je ujedno i najveća i najbogatija svjetlosna izložba, koja je postavljena u Bosni i Hercegovini. Festival svjetla Sarajevo je nastao u koordinaciji sa Zemaljskim muzejom BiH.

Kako su organizatori ranije objavili, ovakvi festivali postoje u cijelom svijetu, ali je ovo prvi put da se festival ove vrste održi u regionu te da je poseban napor uložen da se obezbijedi da postavka umjetničke grupe Tilt u Zemaljskom muzeju BIH ostane tokom čitavog trajanja festivala.

Sav prihod od realizacije ovog događaja bit će uložen u obnovu južnog dijela botaničkog vrta. Festival svjetla Sarajevo osmišljen je kao jedinstven događaj koji će trajati sve do 1. marta 2024. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.