SAJAM KNJIGA U SARAJEVU

Promovirana knjiga "Marija i slavuj - putovanje po Mjesečini", nastala kao sjećanje na stradalu djevojčicu: "Pjevaj nam zauvijek vječnu pjesmu"

Cilj nam je da ova knjiga uđe u redovnu školsku literaturu, lektiru, kazao je Đorđije Kotri, otac djevojčice Marije

S današnje promocije knjige na Sarajevskom sajmu. Avaz

21.4.2024

Na 35. međunarodnom sajmu knjiga u Sarajevu danas je promovirana knjiga „Marija i slavuj – putovanje po Mjesečini“ autorice Anđele Kecojević iz Crne Gore.

Da bi se shvatila suština, neophodno je znati nekoliko informacija. Ova knjiga je nastala u čast Marije Kotri, stradale djevojčice koja je 2. juna izgubila život u saobraćajnoj nesreći na Željezničkoj stanici u Nikšiću u Crnoj Gori.

Marija je bila dijete koje je voljelo život i živjela je punim plućima. Bavila se humanitarnim radom, voljela je da pomaže drugima, bila je kreativna. Lijepo je crtala, završila je osnovnu muzičku školu.

Roditelji stradalog anđela, djevojčice Marije, Svetlana i Đorđije, osnovali su Fondaciju „Marija Kotri“, koja teži da, kroz svoje ciljeve i djelatnosti, djeci i mladima pomogne da usvajaju i izgrađuju, primjenjuju i razmjenjuju stečeno znanje, da ovladaju vještinama u svrhu unapređenja i promocije svojih talenata, uz pokazivanje odgovornosti prema svom životu, životu drugih u životnoj sredini.

Detalj sa promocije knjige. Avaz

- Kroz rad Fondacije željeli smo da oživimo stvari koje je ona voljela, da nastavimo tamo gdje je ona stala – reći će jednom prilikom Đorđije Kotri, otac djevojčice Marije.

Vodeći se ovim namjerama kao svjetionikom, nastala je i knjiga „Marija i slavuj – putovanje po Mjesečini“.

- Pjevaj nam zauvijek pjesmu punu radosti. Pjevaj nam zauvijek vječnu pjesmu – rečenica je koju je na promociji izgovorila glumica Jelena Nenezić, prijatelj Fondacije „Marija Kotri“.

Ova knjiga je napisana na engleskom jeziku i prevedena je na crnogorski, a Fondacija svake godine dodjeljuje nagradu najboljem učeniku Osnovne škole “Olga Golović” u Nikšiću koju je Marija pohađala.

Đorđije Kotri kazao je za „Avaz“ da su izuzetno zadovoljni promocijom u Sarajevu.

- Zadovoljni smo što se tiče promocije, bilo je publike, što se tiče Sajma. Publika je lijepo reagovala, ostvarili smo određene kontakte koji će nam pomoći za daljnju saradnju. Dosad je Fondacija svake godine organizirala literarni konkurs, na kojem nagrađujemo najboljeg đaka. Od sljedeće godine taj će se konkurs proširiti i na cijelu Crnu Goru. Glavni cilj nam je da ova knjiga uđe u redovnu školsku literaturu, lektiru – kazao je Đorđije Kotri za „Avaz“.

Đorđije i Svetlana s glumicom Jelenom Nenezić na štandu Fondacije "Marija Kotri" na sarajevskom sajmu. Avaz

Majka Marije Kotri, Svetlana, kazala je za naš portal da je promocija prošla odlično i da su veoma zadovoljni reakcijom publike.

- Zadovoljni smo jer smo uspjeli da dođemo na ovaj sajam u Sarajevu. I ovo nam je prvo pojavljivanje na nekom sajmu, ovo nam je sve novina. Posjetioci su bili zainteresirani, a najviše škole i nastavnici, koji su naš štand temeljito posmatrali, svidjele su im se ilustracije. Mislim da je naš štand jedan od najneobičnijih na sajmu. Primijetila sam da je bilo vrlo malo knjiga koje su namijenjene za djecu s posebnim obrazovnim potrebama, kao i za slabovidu djecu – kazala je Svetlana Kotri za „Avaz“.

Anđela Kecojević, autorica knjige, od djetinjstva je gajila ljubav prema knjigama. To je odredilo i njen profesionalni put pa je postala školski bibliotekar, a zatim i dječiji autor. Radila je i kao instruktor kreativnog pisanja i održala brojne uspješne radionice, a danas je njeno ime prepoznatljivo među autorima i ljubiteljima dječije literature u Velikoj Britaniji. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.