U 47. GODINI

Iznenada preminula slovenska književnica Tereza Vuk: Evo šta je uzrok smrti

Spisateljsku karijeru započela je sasvim slučajno i organski, pobijedivši na konkursu za prozu na kojem je osvojila 800 eura

Tereza Vuk. Beletrina

Z. K.

18.6.2024

Slovenska književnica i kolumnistica Tereza Vuk iznenada je preminula u 47. godini života. Iako nije prevođena na druge jezike, Vuk je privukla pažnju čitateljske publike koja čita na slovenskom svojim izravnim autofikcijskim stilom, uz očito nadahnuće djelom Charlesa Bukowskog.

Spisateljsku karijeru započela je sasvim slučajno i organski, pobijedivši na konkursu za prozu na kojem je osvojila 800 eura.

Taj trenutak, kao i brojne druge epizode iz turbulentnog života natopljenog alkoholom i opijatima, opisala je u underground bestseleru 'Creepyatria', na koji je nadovezala zbirku kolumni 'Kolumnatrija', objavljenih na stranici Fokus pokus, čiji je urednik Marko Crnkovič i objavio vijest o njenoj smrti.

- Bio sam siguran da će nas sve nadživjeti. Danas je trebala izaći njena kolumna, no jučer mi se ispričala da nije mogla izdržati jer je ležala nekoliko dana. Oproštaj s Noni neočekivano joj je bio posljednji i nesvjesno sam ga zlokobno opremio simboličnom fotografijom natpisa s nadgrobnog spomenika - napisao je Crnkovič na mreži X. 

Slovenski mediji javljaju da je uzrok smrti bio srčani udar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.