REGION

Evo čime će se sve baviti Tomislav Nikolić na novom radnom mjestu

Avaz.ba

23.5.2017

Odluka Srbije o formiranju Nacionalnog savjeta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom na čijem će čelu biti odlazeći predsjednik Tomislav Nikolić, objavljena je u najnovijem Službenom glasniku. U odluci se navodi da je zadatak Savjeta da razmatra, usmjerava i koordinira sprovođenje Sporazuma o strateškom partnerstvu Srbije i Rusije i Sporazuma o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu Srbije i Kine.

Zadatak Savjeta je i da razmatra i usmjerava saradnju Srbije i Kine u vezi sa sprovođenjem strategije Kine “Jedan pojas – jedan put” na teritoriji Srbije.

Predsjednik i članovi Savjeta imenuju se posebnim aktom Vlade, a Savjet ima sekretara koji učestvuje u radu Savjeta bez prava odlučivanja. Sekretar Savjeta je direktor Kancelarije Nacionalnog savjeta.

Sredstva za rad Savjeta osiguravaju se u budžetu Srbije, a prostorije za rad Savjeta osigurat će Vlada, navodi se u odluci.

U “Službenom glasniku” objavljena je i Uredba o osnivanju Kancelarije Nacionalnog savjeta za koordinaciju saradnju sa Rusijom i Kinom. 

Kako se navodu u uredbi, Kancelarija je služba Vlade i njen zadatak je da obavlja stručne i administrativno-tehničke poslove za potrebe Nacionalnog savjeta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom.

Kancelarijom rukovodi direktor Kancelarije koga, na prijedlog premijera, postavlja Vlada na pet godina.

Direktor Kancelarije ima zamjenika i pomoćnike koje Vlada, na prijedlog direktora, postavlja također na pet godina.

Odluka i uredba objavljene su u “Službenom glasniku” od 22. maja, a treba da stupe na snagu osmog dana od dana objavljivanja. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.