REGION

Helsinški odbor osuđuje održavanje skupa posvećenog Mladiću

Fena

10.7.2017

U Helsinškom odboru za ljudska prava izražavaju najdublju osudu, zbog najavljenog održavanja skupa u Banjoj Luci, posvećenog iskazivanju podrške optuženom za ratne zločine Ratku Mladiću, a upravo na Dan komemoracije žrtavama u Srebrenici.

Poražavajuće je, što su nadležne institucije u Republici Srpskoj odobrile održavanje ovakve vrste provokacije, sračunate na izazivanje međuetničke mržnje, vrijeđanja žrtava, falsifikovanja istine i produbljivanje strahova i nepovjerenja.

Iz Helsinškog odbora za ljudska prava ističu da bi bilo za očekivati, da su vlasti u RS, u proteklih dvadesetak godina, učinile konkretne i odlučne korake, u pravcu suočavanja s istinom, preuzimanja odgovornosti, procesuiranja počinilaca ratnih zločinaca i stvaranju kulture solidarnosti sa žrtvama.

 - Umjesto toga, mi smo svjedoci institucionalne podrške pokušajima relativiziranja i prikrivanja zločina, te njihovog falsifikovanja ili opravdavanja, i, nažalost, glorifikacije zločinaca. Ovakvim postupcima, nanosi se nemjerljiva šteta građanima Banja Luke, Republike Srpske i odnosima u Bosni i Hercegovini u cjelini - navodi se u saopćenju.

Stoga, pozivaju građane da, vođeni humanističkim i civilizacijskim vrijednostima, odaju počast nedužnim žrtvama i daju snažnu podršku izgradnji mira i tolerancije u Bosni i Hercegovini i regionu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.