REGION

Todorić ponovo proziva na blogu: Plenković i Vlada oteli privatnu imovinu i poklonili je stranim interesima

Avaz.ba

29.10.2017

Ivica Todorić u nedjelju je na svom blogu ponovno napao predsjednika Vlade Hrvatske Andreja Plenkovića, ministricu privrede Martinu Dalić i Vladinog povjerenika za Agrokor Antu Ramljaka, tvrdeći da je tzv. "lex Agrokor" neustavan, da mu je Vlada "otela privatnu imovinu" i da je Vlada bogatstvo, od strateške važnosti "dala u ruke stranim interesima".

Ivica Todorić, kojeg Državno tužilaštvo Hrvatske tereti za nezakonito pribavljanje milijardu i 142 miliona kuna, u najnovijem blogu navodi da su premijer Plenković, ministrica Dalić i povjerenik za "Agrokor" Ramljak dali stranim profiterima izvore vode, hiljade hektara poljoprivredne površine koje garantuju domaću proizvodnju hrane, industrijske komplekse s najmodernijom tehnologijom, tvrtke u regiji, police trgovina na kojima mjesto imaju hrvatski proizvođači i 60 hiljada radnih mjesta, prenose Vijesti.hr.

Prema njegoim riječima, "Knighthead, Alix partners i njihovi domaći pomagači" danas upravljaju Agrokorom i hrvatskim nacionalnim resursima.

"Hrvatskim nacionalnim blagom koje smo moja uprava i ja godinama gradili donoseći dobro hrvatskoj privredi i jačajući hrvatske privredne pozicije u zemljama regije. Zato od javnosti skrivaju ugovor o garanciji s Trustom Madison Pacific iz Hong Konga", tvrdi Todorić i dodaje: "Kada taj dokument dođe pred javnost, past će sve maske".

Kaže i da je "Vlada to bogatstvo, od strateške važnosti za budućnost Hrvatske, otevši privatnu imovinu neustavnim Lex-om, dala u ruke stranim interesima. 

I to ljudima koji su već ostvarili milijarde profita u samo nekoliko mjeseci i taj novac poslali izvan Hrvatske. Da se tako nešto dogodilo devedesetih, svi bi ti ljudi služili dugotrajne kazne zbog nacionalne veleizdaje".

"Ako je sustav bio, kako lažno tvrde, toliko uništen da mu je prijetio stečaj i sistemski rizik za prviredu, kako to da ga je čudotvorac Ramljak stabilizirao, kako se sam hvali, u samo mjesec dana? I sam sam imao mogućnost u potpunosti sanirati sve probleme koje je Agrokoru, neodgovornim izjavama i nečuvenom medijskom kampanjom prouzročila isključivo Vlada i njezini jataci iz Ramljakovog otimačkog tima. Na stolu sam imao rješenja za zamah u poslovanju moje kompanije, no Vlada mi, nevjerojatno, to nije dopustila. Ne samo da su me prisilili na aktivaciju neustavnog zakona (dan prije, 6. aprila, je u Agrokor bez ikakvog povoda poslan kordon policije) već su u samo nekoliko mjeseci izvršili neviđenu pljačku, a protiv mene pokrenuli medijsku hajku i najstrašniji politički progon", naveo je u svome nedjeljnom blogu Ivica Todorić.

Hrvatsko pravosuđe je uz Europski nalog za hapšenje, ove sedmice izdalo i crvenu potjernicu za Ivicom Todorićem koji je nedostupan od pokretanja istrage u slučaju Agrokor. Istraga protiv Ivice Todorića, njegovih sinova Ivana i Ante Todorića i 12-oro Agrokorovih menadžera te revizora pokrenuta je prošle sedmica, zbog nezakonitog pribavljanja milijardu i 142 miliona kuna. Istražni zatvor određen je samo za Ivicu Todorića.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.