REGION

Zaev spreman na sve za rješenje spora s Grčkom

Avaz.ba

7.2.2018

Vlada Makedonije će uraditi sve za rješenje spora s Grčkom oko naziva Makedonije, ali ne po svaku cijenu, izjavio je premijer Zoran Zaev.

- Rješenje spora mora da garantira identitet i dostojanstvo za obje strane. Uradit ćemo sve da nađemo rješenje ovog gorućeg 25-godišnjeg problema - kazao je Zaev novinarima.

Premijer je ponovio stav Vlade da je prihvatljivo da se nazivu Makedonije doda geografska odrednica.

- To se zasniva na unutrašnjoj debati koju smo imali u Makedoniji. Dostojanstvo i identitet su važni, i uvjeren sam da Makedonija konsenzusom može da nađe rješenje tog pitanja u interesu budućnosti integracije u NATO-u i EU - rekao je on.

Na pitanje je li rješenje spora obuhvata i promjenu Ustava Makedonije, Zaev je rekao da ne vidi tu potrebu.

- To su stavovi Grčke, a Makedonija ima drugačije stavove. Makedonija je promijenila Ustav 1993. i to je bio veliki korak. Sada radimo na tome da dokažemo da Makedonija nema nikakvih aspiracija, iredentističkih pobuda - rekao je on.

Zaev je istaknuo da je veoma važno da Makedonija u tome bude uspješna i da mu je drago što ima prijateljske odnose s Grčkom.

- Svakako postoje radikalne strukture i ovdje, i u Grčkoj, ali treba da uradimo sve da se nađe rješenje - rekao je premijer.

Zaev je istaknuo da ipak ostaje da se pregovarački proces nastavi uz posredovanje specijalnog izaslanika UN-a, američkog diplomate Metjua Nimica (Matthew Nimetz).

Prema riječima Zaeva, nastavit će se sastanci pregovaračkih timova, jer, kako je rekao, ''nema mnogo vremena i treba brzo da se djeluje''.

Zaev je najavio da se pregovori nastavljaju sljedeće sedmice susretom ministara vanjskih poslova sa Nimicom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.