REGION

Pijana policajka izazvala udes u Zemunu, pobjegla i sa triježnjenja

Blic

6.3.2018

Policajka iz Zemuna mogla bi da ostane bez posla nakon što je sa 2,2 promila alkohola u krvi pobjegla iz policijske stanice, gdje je bila na triježnjenju nakon što je izazvala saobraćajnu nesreću, saznaje “Blic”.

Policajka je prije nekoliko večeri udarila u jedno taksi vozilo u Zemunu. Prilikom udesa došlo je do manje materijalne štete automobila taksiste, te su vozači pokušali da se dogovore oko naplate štete bez zvanja policije. 

Naplata štete

- Kada su počeli pregovarati oko naplate štete, policajka je bila potpuno dezorijentirana. Teško je i neartikulirano govorila, te je taksista nakon nekoliko bezuspješnih pokušaja da se s njom dogovori na kraju pozvao policiju - priča izvor “Blica” upoznat sa slučajem.

Ova saobraćajna nesreća bila bi kao i svaki drugi manji udes, da policija prilikom uviđaja nije utvrdila da je njihova kolegica potpuno pijana.

Mjerenje promila alkohola u krvi obavljeno je i s taksistom. Alko-testom taksiste utvrđeno je da je bio trijezan, dok su rezultati njihove kolegice saobraćajce ostavili u šoku. Naduvala je čak 2,2 promila - kaže izvor “Blica”. 

Prema njegovim riječima, saobraćajci su istog momenta svoju kolegicu poveli u stanicu, u dežurnu službu na triježnjenje. Međutim, tu nije kraj. Vrlo brzo, pijana policajka uspjela je da pobjegne i nestane bez traga i glasa.

Kada su ujutro došli policajci da je puste s triježnjenja ponovo su ostali u šoku. Njihove kolegice nije bilo nigdje. Nisu mogli da je dobiju na telefon, jer ga je ugasila, a ubrzo zatim do njih je došla vijest da je započela bolovanje - objašnjava izvor “Blica”. 

Disciplinski postupak

Protiv policajke bit će pokrenut disciplinski postupak, ali i podignuta prekršajna prijava zbog izazivanja udesa u alkoholiziranom stanju. Prema riječima Milana Marinovića, predsjednika Prekršajnog suda u Beogradu, policajka je vožnjom sa 2,2 promila počinila jedan od najtežih saobraćajnih prekršaja.

Takva vožnja je krajnje nesigurna, ne samo za vozača već i za suvozača, kao i druge učesnike u saobraćaju. Alkohol je uzrok mnogih prekršaja u saobraćaju jer vozač pod njegovim dejstvom ne može prilagoditi brzinu kretanja, držati odstojanje - objašnjava on. U slučajevima poput ovog piše se prekršajna prijava.

- Težina posljedice alkohola u krvi definira koja će kazna biti propisana i hoće li se klasificirati kao krivično djelo i prekršaj - zaključuje Marinović. 

Pored disciplinske odgovornosti pobjegloj policajki prijeti i kazna zatvora od 15 dana ili novčana kazna od 100.000 do 120.000 dinara (1.650 KM), uz 14 kaznenih poena i devet mjeseci zabrane upravljanja motornim vozilom. Inače, 18 kaznenih poena vozač smije napraviti prije nego što bude primoran ponovo polagati vozački ispit.

Količina alkohola u krvi izmjerena policajki iz Zemuna dovodi do stanja potpune alkoholiziranosti, te je, kako objašnjavaju stručnjaci za “Blic”, samo pukom srećom izbjegnuta tragedija. 

- Sa više od dva promila alkohola u krvi osobe imaju potpuno odsustvo objektivne procjene situacije, često gube svijest, zapažanja su im jako površna i potpuno se gube, skoro redovno vide duple slike predmeta, pospani su, imaju sasvim nestabilan hod, povraćaju. Takva osoba nipošto ne smije sjesti za volan jer predstavlja opasnost i za sebe, kao i za druge učesnike u saobraćaju i pješake - naglašavaju sagovornici “Blica”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.