TUTIN

U Srbiji i 12. smrtni slučaj zbog malih boginja

Blic.rs

15.3.2018

Muškarac (33) iz Tutina umro je u utorak na intenzivnoj njezi Infektivne klinike Kliničkog centra u Kragujevcu usljed komplikacija nastalih zbog morbila, saznaje "Blic".

On je 10. marta u teškom stanju hospitaliziran u novopazarskoj Opštoj bolnici, ali je poslije dva dana transportovan za Kragujevac gdje je i umro.

Prema nezvaničnim informacijama preminuli Tutinac je bio hronični bolesnik, a nedavno je imao i operaciju na mozgu zbog koje je bio imuno kompromitovan zbog čega organizam nije mogao da se izbori sa tom zaraznom bolešću.

Inače, na teritoriji Novog Pazara i Tutina u posljednjih pet dana bilježi se značajan rast oboljelih od morbila jer je od prošlog petka ta brojka sa 103 narasla na 181.

- Ne radi se o dramatičnom, već o očekivanom porastu broja oboljelih, a očekujemo da ih bude još više. Pogotovo jer znamo da je obuhvat stanovništva MMR vakcinom u posljednjih deset godina bio ispod 68 posto, što je daleko od poželjnog – kaže direktor Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru Šefadil Spahić. 

On je još jednom pozvao sve žitelje Novog Pazara i Tutina da provjere svoj vakcinalni status i da, ukoliko nisu vakcinisani, to urade.

Podsjećamo, ovo je 12 zabilježeni smrtni slučaj u Srbiji zbog malih boginja, a u ponedjeljak u Novom Pazaru umrla je Bisera T. (42).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.