SLAVONIJA

Hrvatska: Onesviješteni radnici upali u šaht dubok šest metara, trojica poginula, jednom se bore za život

Sa lica mjesta

Index.hr

20.6.2018

Tragedija je jučer potresla Hrvatsku, tačnije Slavoniju. Radnici komunalnih službi, osječkog Vodovoda i čepinske Urednosti došli su na intervenciju u Čepin. Dvojica su poginula na licu mjesta, jedan je umro kasnije u bolnici, jedan se nalazi u teškom stanju u osječkoj bolnici, dok se jedan, onaj koji je ipak uspio pozvati pomoć, dobro oporavlja. Iz Općine Čepin objavili su kako su ujutro stradali Mario Horvat, radnik Urednosti d.o.o., i Danijel Franjić, radnik Vodovoda-Osijek d.d. Treći preminuli je 34-godišnji Luka Karin.


- Sa žalošću moramo saopćiti kako su Mario Horvat, radnik Urednosti d.o.o., i Danijel Franjić, radnik Vodovoda-Osijek d.d., preminuli u Čepinu 19. juna 2018. godine. Iako su u najkraćem vremenskom roku pristigli i hitna i vatrogasci, za dvojicu radnika nije bilo pomoći. Trojica radnika nalaze se na obradi u KBC Osijek. Izražavamo iskrenu žalost svim članovima porodica tragično stradalih - objavili su iz općine Čepin.

Radnici su pozvani na intervenciju jer je u Ulici Papuk u Čepinu došlo do začepljenja kanalizacijskog cjevovoda, pa su se otpadne vode vraćale u nekoliko kuća. Uspjeli su očistiti dio cjevovoda, no opet je došlo do začepljenja u blizini prepumpne stanice. Tada su radnicima Vodovoda u pomoć došli i radnici iz Urednosti.

Jedan od njih ušao je s maskom na licu u kanalizacijski otvor te se onesvijestio, doznaje detalje Glas Slavonije. Drugi im je pokušao pomoći, ali i on se onesvijestio. Još dvojica su izgubila svijest i pala u šaht. Peti je, u lošem stanju, uspio pozvati pomoć.

- Izašli smo iz kuća kada je jedan radnik u šoku pozivao u pomoć. Uspio je nazvati policiju, hitnu i vatrogasce i pao na travu pokraj prepumpne stanice. Samo je ponavljao kako su četvorica u šahtu - prepričava svjedok za Glas Slavonije.

Spašavanje trajalo gotovo dva sata

Na mjesto događaja prvi su došli čepinski vatrogasci koji su izvukli dvojicu radnika, a zatim su drugu dvojicu izvukli osječki vatrogasci. Ta druga dvojica nalazila su se na dubini od oko šest metara, a izvučena su pomoću tronošca. Oni su preminuli na licu mjesta. Akcija spašavanja trajala je oko dva sata.

Zbog opasnosti od otrovnih plinova vatrogasci su koristili izolacijske aparate te se pomoću njih spustili u prepumpnu stanicu.

U bolnicu dovedeni u teškom stanju 

- Ustanovljeni su mogući prijelomi, ali i otrovanje zbog velikih količina sumporovodika, ali i još više metana, a zatražena je i ekipa za reanimaciju - rekli su iz osječke Hitne za Glas Slavonije.

Svijest se izgubi za par sekundi

Kad osoba udahne zrak zasićen plinovima, objašnjava dr. Srđan Čalošević, dolazi do akutne povrede pluća, a to se dogodilo i u ovom slučaju kod jedne osobe. Oštećenje pluća nastalo je, dodaje, zbog udahnutog sadržaja, a ne zbog tzv. mehaničke traume, no ne može se reći je li riječ o zraku zasićenom otrovnim plinovima ili tekućem sadržaju. Dr. Čalošević ističe da se u pravilu događa da pluća budu oštećena agresivnim plinovima, a izmjena plinova, odnosno otpuštanje CO2 i primanje kisika zbog otoka sluznice i poremećaja na osnovnoj membrani, poremećena je. 

- Dolazi do manjka kisika, povećane koncentracije ugljičnog dioksida i akutnog edema na respiracijskoj sluznici. Zbog poremećaja u plinovima osoba gubi svijest i u igri su deseci sekunde, najviše minuta - kaže dr. Čalošević.

"Strašna tragedija"

- O dojavi stanara o povratu otpadnih voda u kuće, firma Urednost d.o.o. angažirala je dežurnu ekipu s vozilom za čišćenje kanalizacijske mreže firme Vodovod-Osijek d.o.o. Po izlasku na teren uočeno je da Crpna stanica ne prihvaća otpadnu vodu jer je njena rešetka prepuna krpa. Pri pokušaju čišćenja rešetke dogodila se strašna tragedija koja je imala za posljedicu smrtno stradanje radnika. U otkrivanju uzroka ove tragedije odgovorne osobe firme Vodovod-Osijek d.o.o. sarađuju s nadležnim institucijama - stoji u saopćenju osječkog Vodovoda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.