ODLUKE

Ivanov o promjeni imena Makedonije: Ne izlazim na referendum

Nalazi se u radnoj posjeti SAD

Agencije

Srna

23.9.2018

Makedonski predsjednik Đorđe Ivanov poručio je da 30. septembra neće izaći da glasa na referendumu o promjeni imena zemlje u Sjeverna Makedonija. 

On je dodao da je glasao prije 27 godina, 8. septembra 1991., kada je na referendumu odlučeno da Makedonija postane suverena i nezavisna s pravom udruživanja s nezavisnim državama Jugoslavije.

Ivanov je podsjetio da je od građana dva puta dobivao povjerenje da ne dozvoli promjenu Ustava s ciljem promjene imena, da ne prihvata ideje i prijedloge koji bi ugrozili makedonski nacionalni identitet, posebnost makedonske nacije, makedonskog jezika i makedonskog modela suživota, prenosi njegov kabinet.

- Ne odstupam od tih mojih uvjerenja. Zato 30. septembra neću izaći da glasam - rekao je Ivanov prilikom susreta s Objedinjenom makedonskom dijasporom u američkom gradu Detroitu, prenose makedonski mediji.

Ivanov je rekao da, u skladu s članom 7., stav 3. Zakona o referendumu, niko ne može biti pozvan na odgovornost zbog glasanja, odnosno neglasanja na referendumu.

- Svaki građanin ima pravo da odluči kako će postupiti u vezi s ovim referendumom, da izađe i glasa, ili pak da ne izađe i bojkotira. Što se mene tiče, ja sam već glasao. Glasao sam prije 27 godina, 8. septembra 1991. - poručio je makedonski predsjednik.

Ivanov se nalazi u radnoj posjeti SAD tokom koje će učestvovati na 73. zasjedanju Generalne skupštine UN-a u Njujorku.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.