ZAGREB

Bačić: Položaj Hrvata u BiH je strateško nacionalno pitanje Hrvatske

Bačić: Položaj hrvatskog naroda u BiH jedno od strateških pitanja Hrvatske. Agencije

Fena

12.12.2018

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić u izjavi novinarima u srijedu u Hrvatskom saboru istaknuo je da u „HDZ-u misle da je položaj hrvatskog naroda u BiH jedno od strateških, nacionalnih pitanja Republike Hrvatske“. 

Bačić je izrazio žaljenje da se u Saboru, koji danas raspravlja o Prijedlogu deklaracije o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini, ne postiže konsenzus.

- Dio opozicije tvrdi da deklaracija o položaju Hrvata u BiH predstavlja grubo miješanje u unutrašnje odnose u BiH. Žalosti me da se na ovakvom aktu, koji govori o odnosu Hrvatske prema hrvatskom narodu u susjednoj državi, ne može postići konsenzus u Saboru. Mi u HDZ-u mislimo da je položaj hrvatskog naroda u BiH jedno od strateških, nacionalnih pitanja Hrvatske - rekao je Bačić.

Na novinarsku konstataciju da, uz dio opozicije, i zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić kaže da je deklaracija 'kamilica' i da ne može ništa bitno promijeniti u odnosu hrvatske politike prema BiH, Bačić je odgovorio da je „Brkić učestvovao u izradi deklaracije i finaliziranju teksta".

Onima koji tvrde da je ovo "obračun unutar HDZ-a", Bačić je uzvratio "da se izdignu iznad i da im u fokusu budu interesi Hrvata u Bosni i Hercegovini te pridonesu deklaraciji svojim amandmanima".

- Jaka bi bila poruka kada bismo sa što većim brojem saborskih zastupnika mogli usvojiti ovu deklaraciju. Bilo bi to i upozorenje svjetskoj politici da je potrebno prići izmjeni izbornog zakonodavstvo u BiH da bi Hrvati ostali politički narod. Onima koji tvrde da deklaracija služi za razračunavanja u HDZ-u, poručujem da je ona nastala puno prije izbora u BiH, da smo o njoj raspravljali u stranci i krajnje je vrijeme da se Sabor izjasni o položaju Hrvata u BiH - istaknuo je predsjednik HDZ-ovog Kluba zastupnika Bačić.

Brkićev navod da je deklaracija bez strasti i emocija, popratio je riječima da je i na Klubu HDZ-a i na tijelima stranke raspravljano o Prijedlogu deklaracije.

- Prvi tekst deklaracije je Odbor za Hrvate izvan Hrvatske usvojio u maju, kasnije smo sve bitne poruke iz njega zadržali, a vokabular iz deklaracije usklađen je sa saborskim deklaracijama. Nijedna deklaracija nije detaljna i zbog toga su nastale razlike između prvog i sadašnjeg teksta - pojasnio je Bačić.

Napomenuo je da tekst sada nije bez strasti i emocija te da je „deklaracija o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini dokument koji govori o promišljanju Hrvatskog sabora o budućnosti odnosa između tri naroda u BiH“.

Kazao je da bi, prema onome što su na jučerašnjem sastanku govorili predstavnici SDP-a, dijelom mogli prihvatiti neke njihove prijedloge, ali da još nije pročitao njihove amandmane.

Najavio je da će se HDZ-ovi amandmani na deklaraciju odnositi na preambulu deklaracije i, dodao je, „u njima podsjećamo da je Sabor, kroz Zakon o braniteljima, vodio računa i o doprinosu pripadnika HVO-a, što je ispušteno iz teksta deklaracije“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.