REAKCIJE

Stefanović o izvještavanju HRT-a o protestima u Beogradu: Izgledalo je kao huškanje i pozivanje na nasilje

U Hrvatskoj, gdje je ubijen Ivo Pukanić, govore o nekakvom medijskom mraku u Srbiji. Tamo gdje nekog kada napiše nešto likvidiraju kao zečeve - rekao je on

B 92

23.12.2018

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović ocijenio je da je Hrvatska radio-televizija (HRT) navijački izvještavala o protestima u Srbiji.

Stefanović je, upitan da prokomentira podršku nekadašnje šefice hrvatske vlade Jadranke Kosor protestima u Srbiji, rekao da mu je interesantnije bilo izvještavanje hrvatskog javnog servisa.

- Ne o broju ljudi...Hoće li HRT da uveća ili ne broj učesnika, to je njihova stvar. Meni je bilo prosto nevjerovatno da se pojavljuje izvještač HRT-a koji kaže da se javlja iz "grotla građanskog protesta protiv režima Aleksandra Vučića"... Voditelj HRT-a samo što nije pozvao na rušenje vlasti. Na "profesionalni način" se miješao u unutrašnje stvari Srbije. To je bilo sve osim profesionalnog. Izgledalo je kao huškanje i pozivanje na nasilje na našim ulicama, na takvu vrstu promjene vlasti da treba da se izađe na ulice, da se sruši režim - prenio je ministar Stefanović novinarima kako je vidio izvještaj hrvatskog javnog servisa.

Navodeći da HRT u izvještaju govori o navodnom autoritarnom režimu u Beogradu i medijskom mraku, Stefanović se prisjetio ubistva Ive Pukanića.  

- U Hrvatskoj, gdje je ubijen Ivo Pukanić, govore o nekakvom medijskom mraku u Srbiji. Tamo gdje nekog, kada napiše nešto, likvidiraju kao zečeve - rekao je Stefanović.

On je podsjetio na to da je na HRT promovirana knjiga o logoru u Jasenovcu u kojoj se taj koncentracioni logor naziva radnim, te zaključio da ta televizija "sije jednu vrstu mržnje prema srbijanskom narodu“.

Što se Kosor tiče, podsjetio je da je rekla da se neće nikada odreći ratne odštete od Srbije i kazao da hrvatski političari očigledno u nekim političkim strukturama u Srbiji vide mogućnost za ostvarenje svojih interesa.  

- Šta je tu dobro za Srbiju? Imali smo predsjednika koji se izvinjavao, sada ćemo da vidmo da oni biraju predsjednike koji će im platiti ratnu odštetu. Izvještaj HRT-a je prilično navijačko izvještavanje. Treba se upitati kakav interes druga zemlja ima da o događajima kod nas tako izvještava. Razumijem nekog u ovoj zemlji, koga može da se tiče. Ali, kakav interes ima neko iz susjedne države da dođe sa takvim navijačkim stavom. To se trebamo svi zapitati - zaključio je on.


Stefanović: Hoće li HRT da uveća ili ne broj učesnika, to je njihova stvar. Arhiv

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.