SRBIJA

Brnabić: Trampovo pismo je poziv Kosovu da se urazumi i prekine s provokacijama

Preduvjet bilo kakvog ekonomskog napretka su regionalni mir i stabilnost

Brnabić: Beograd se neće vraćati dijalogu dok su na snazi takse. Arhiv

B92

25.12.2018

Premijerka Srbije Ana Brnabić ocijenila je da formiranje kosovske vojske i izjava portparola KFOR-a predstavljaju "izvrgavanje ruglu svih sporazuma i dogovora".

Navodeći da je formiranje kosovske vojske suprotno Rezoluciji 1244 Vijeća sigurnosti UN-a, Briselskom sporazumu i samom kosovskom ustavu, kao i da je NATO "jasno i nedvosmisleno" saopćio da se protivi formiranju oružanih snaga na takav način, premijerka je kazala da Srbija neće dopustiti da se "to tako radi".

- Što se tiče ulaska ROSU na sjever Kosova, do sada smo imali pet takvih slučajeva i o tome sam razgovarala s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom i rekla da je to izvrgavanje ruglu svih sporazuma i dogovora i da oni ne smiju ići s dugim cijevima na sjever Kosova - kazala je premijerka Srbije za Radio-televiziju Srbije.

Prema njenim riječima, predsjednik i Vlada Srbije vode intenzivnu aktivnost da bi svim međunarodnim akterima i onima koji su priznali Kosovo i podržali formiranje oružanih snaga i onima koji su protiv toga, ponovo ukazali na sve sporazume i podsjetili ih na Rezoluciju 1244.

Komentirajući odluku Prištine da taksu na uvoz robe iz centralne Srbije poveća na 100 posto, premijerka Brnabić je kazala da je to "bahata, neodgovorna, potpuno nepredvidiva politika" i ocijenila da je u vezi s tim jedina dobra stvar što "konačno i drugi prepoznaju da je to takva politika".

- Mislim da se to obilo Prištini o glavu, mislili su da ćemo reagirati kontramjerama, pa ne znaju više šta da rade s tim taksama kad su vidjeli da se ponašamo odgovorno i racionalno - kazala je Ana Brnabić, dodajući da je Brisel odao veliko priznanje Beogradu jer nije uvodio kontramjere i time podrivao regionalnu stabilnost i mir.

Ona je ponovila da se Beograd neće vraćati dijalogu dok su takse na snazi i dodala da Brisel to "razumije i podržava".

Govoreći o pismu koje je predsjednik SAD Donald Tramp (Trump) uputio kosovskom predsjedniku Hašimu Tačiju, premijerka je kazala da to pismo razumije kao poziv Prištini da se "malo urazumi i prekine s dodatnim provokacijama kao što je okvir za dijalog".

- Mislim da su tu malo dobili po prstima od SAD - ocijenila je Brnabić.

Upitana za moguće uključivanje SAD, Rusije i Kine u dijalog, ona je kazala da ne bi išla tako daleko u ovom trenutku jer dijaloga nema.

- Sve je ovim blokirano, otišli smo 50 koraka unazad ne samo u smislu dijaloga već onoga što je EU, posebno Njemačka, radila na regionalnoj stabilnosti. Nama su neophodni mir i stabilnost, preduvjet bilo kakvog ekonomskog napretka je regionalni mir i stabilnost - kazala je Brnabić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.