HRVATSKA

Uskok se žalio na presudu Sanaderu u slučaju "Hypo"

Ured smatra da je navedena kazna preblaga i da Županijski sud u Zagrebu nije u dovoljnoj mjeri cijenio utvrđene otegotne okolnosti

Sanader: Tvrdim pred hrvatskom javnošću da nisam ratni profiter. Arhiv

Fena

4.1.2019

Uskok se u petak žalio na presudu zagrebačkog Županijskog suda kojom je bivši hrvatski premijer Ivo Sanader proglašen krivim za ratno profiterstvo jer je u doba ratne opasnosti primio proviziju od austrijske "Hypo banke" koja je Hrvatskoj dala kredit za kupnju zgrada diplomatskog predstavništva.

- Okrivljenik je prvostepenom presudom proglašen krivim i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od dvije godine i šest mjeseci zbog počinjenja krivičnog djela ratnog profiterstva. Ured smatra da je navedena kazna preblaga i da Županijski sud u Zagrebu nije u dovoljnoj mjeri cijenio utvrđene otegotne okolnosti te da je precijenio utvrđene olakotne okolnosti - stoji u Uskokovom saopćenju.

Uskok je Vrhovnom sudu predložio da uvaži žalbu, preinači pobijanu presudu i okrivljeniku izrekne strožu zatvorsku kaznu od one na koju je osuđen prvostepenom presudom.

U aferi "Hypo" Uskok Sanadera tereti da je kao zamjenik ministra vanjskih poslova uzeo proviziju u protuvrijednost od 3,6 miliona kuna (više od 900.000 maraka), nakon što je ta austrijska banka Hrvatskoj odobrila kredit za kupnju zgrada diplomatskih predstavništava. Kako se radilo o vremenu u kojem je Hrvatska bila u neposrednoj ratnoj opasnosti Sanader je optužen i da je ratni profiter, prenose agencije. 

- Tvrdim pred hrvatskom javnošću da nisam ratni profiter - rekao je Sanader u svojoj odbrani na kraju suđenja. Tužiteljstvo je, ipak, utvrdilo suprotno i u završnim govorima istaknulo da je Sanaderu ratno profiterstvo dokazano, ali da on tokom cijelog postupka umanjuje svoju ulogu.

Prvu osuđujuću presudu u ovom slučaju, koja je Sanaderu izrečena zajedno s presudom za primanje mita od direktora MOL-a za prepuštanje upravljačkih prava u Ini, 2014. je ukinuo Ustavni sud i zatražio novo suđenje na zagrebačkom Županijskom sudu.

Ukinuta presuda Sanaderu bila je ujedno i prva presuda za ratno profiterstvo donesena nakon ustavne odluke o nezastarijevanju takvih krivičnih djela, ali Ustavni je sud ipak ukinuo tu presudu, uz zaključak da Županijski i Vrhovni sud nisu utvrdili je li Sanaderu nastupila zastara kada je optužen te da su povrijedili pravilo primjene blažeg zakona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.