REAKCIJE

Crnogorski pokret predao krivičnu prijavu Tužilaštvu u Podgorici protiv mitropolita Amfilohija

On je Crnogorsku crkvu nazvao sektom koja se rodila iz zelenaško-udbaških i četničko-partizanskih podjela, a ne iz pameti ni od crkvenih ljudi

Mitropolit Amfilohije. RTCG

RTCG

10.1.2019

Crnogorski pokret (CP) predao je krivičnu prijavu Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici protiv mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, zbog, kako navode, povrede ugleda naroda, manjinskih naroda i drugih manjih nacionalnih zajednica i izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje.

U krivičnoj prijavi se navodi da je mitropolit Amfilohije u intervjuu dnevnim novinama "Vijesti" kazao da onaj koji nije kršten nema straha Božijeg ni stida pred ljudima, te da je Crnogorsku crkvu nazvao sektom koja se rodila iz zelenaško-udbaških i četničko-partizanskih podjela, a ne iz pameti, ni od crkvenih ljudi.

- Crnogorsku crkvu stvara isti fašistički duh koji je stvorio i takozvanu pravoslavnu crkvu Hrvatsku. Nju su stvorila dvojica Crnogoraca - prokleti Sekula Drljević, tvorac fašističke nezavisne Crne Gore, i Savić Marković Štedimlija iz Pipera. Isti je taj i duh koji stvara ovdje Crnogorsku crkvu - kazao je, između ostalog, Amfilohije. 

U Crnogorskom pokretu smatraju da je tom izjavom počinio krivično djelo povreda ugleda naroda i drugih manjinskih zajednica, u stjecaju s krivičnim djelom izazivanja nacionalne i vjerske mržnje.

- Jer je, povezujući Crnogorsku pravoslavnu crkvu, indirektno i Crnogorce sa zločinačkim fašističkim i nacističkim tvorevinama iz Drugog svjetskog rata, namjerno narušio ugled Crnogorske pravoslavne crkve i nacionalnog imena Crnogorac. To je učinio tako da njihov pomen asocira na zlo, zločin i zločinačke organizacije koje su u toku Drugog svjetskog rata vršile uništenje cijelih naroda, s ciljem da bi Crnogorce i Crnogorsku pravoslavnu crkvu kompromitirao u zemlji i vani - navode iz CP-a.

Istovremeno, kako se navodi, nekrštene građane je izložio poruzi zato što kao ateisti ili muslimani nisu kršteni, da bi raspirio vjersku mržnju između Crnogoraca različitih konfesija i ideologija.

Ovakvim porukama šalje mračnu poruku, sije strah i paniku i nemušto poziva na progon Crnogoraca, Crnogorske pravoslavne crkve, ateista, Muslimana i Bošnjaka i uništenje Crne Gore - ističu iz CP-a. 

Ocjenjuju da mitropolit Amfilohije na direktni način potiče mržnju između pripadnika pravoslavne vjeroispovijesti koji pripadaju dvjema crkvama Crnogorskoj i Srpskoj pravoslavnoj crkvi i između njih kao hrišćana i građana islamske vjere i ateista.

Iz Crnogorskog pokreta ranije danas su saopćili da je krajnje vrijeme da tužilaštvo procesuira mitropolita Amfilohija zbog izazivanja nacionalne, vjerske, homofobne mržnje, "umjesto što nam šalje epistole u kojima otrovnu mržnju Amfilohija Radovića volšebno pretvara u poruke mira i ljubavi".

- Gospodin Radović je u tolikoj mjeri postao nedodirljiv da njegovi sljedbenici na naše očigledno ukazivanje na njegove prekršaje i krivična djela nas proglašavaju atakerima na njegovu ličnost i na organizaciju kojoj pripada. I inače je činjenje presedana, ili nečinjenje, dovelo do toga da prijestupnici, izvršioci i optuženi za najteža krivična djela, umjesto općedruštvene osude, pribavljaju sebi oreol žrtava. Taj bezobrazluk ide toliko daleko da se njihova krivična odgovornost pretvara u proganjanje cijelog naroda - navodi se u saopćenju Crnogorskog pokreta.

U Crnoj Gori, kako su kazali, više ne postoji ni moralna, a kamoli krivična odgovornost za govor mržnje i netrpeljivost u javnom prostoru, ni za onoga ko izgovara, ni za onoga ko prenosi.

U CP-u ističu da je država dužna da registrira i ima isti odnos prema svim vjerskim organizacijama te da može zabraniti djelovanje neke vjerske organizacije samo u slučaju da predstavlja prijetnju po javnu sigurnost i ljudske živote. 

- Reći da je CPC sekta, pored toga što je uvreda, govori o teološkom i općem obrazovanju Amfilohija Radovića. Sekte su heretičke organizacije koje odstupaju od učenja svetih knjiga i od evharistije, što apsolutno ne važi za CPC. Pitanje priznanja i nepriznanja ne čini neku crkvu sektom, jer je i crkva kojoj pripada Amfilohije Radović bila nepriznata i anatemisana u prošlosti. A i, kako stvari stoje, velika je mogućnost da SPC izgubi tomos dobiven od Vaseljenske patrijaršije 1922. godine, koji je ionako nekanonski stekla, plaćajući ga novcem, čime će izgubiti kanonski status u Crnoj Gori - navodi se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.