REGION

Putin uoči dolaska u Beograd govorio o kretanju Srbije prema EU, ali i planovima za BiH

Rusija zainteresirana za realizaciju projekata u Bosni i Hercegovini

Vladimir Putin. Arhiv

Avaz.ba

16.1.2019

Vladimir Putin, predsjednik Rusije, uoči službene posjete Beogradu, govorio je u zajedničkom intervjuu za "Politiku" i "Večernje novosti" o kretanju Srbije prema EU, projektu izgradnje plinovoda, a spomenuo je i planove Rusije za BiH.

Izjavio je da, za razliku od zapadnih partnera, ne pokušava staviti Srbiju pred vještački izbor "ili ste s Rusijom ili s Evropskom unijom".

- Naša zemlja, znajući i razumjevajući koliko je kompliciran Balkan i historija tog regiona, uvijek ga je smatrala prostorom za konstruktivnu saradnju. I danas Rusija ovdje ima mnogo prijatelja, među kojima posebno mjesto zauzima strateški partner Srbija - izjavio je Putin.

Istakao je da je Rusija zainteresirana za realizaciju projekata u BiH, i to u sferi energetike, prerade nafte i trgovine gorivom, bankarstva i farmacije. Smatra da je bitno promoviranje zajedničkih humanitarnih inicijativa, uzimajući u obzir rastuće interesiranje građana BiH za ruski jezik, rusku kulturu, ali i studije u Rusiji.

Kad pričamo o situaciji na Balkanu, ocijenio je Putin, ozbiljan destabilizujući faktor ovdje predstavlja politika SAD i određenih zapadnih zemalja, usmjerena na učvršćivanje njihove dominacije u regionu.  

On tvrdi i da je 2017, "uprkos stavu polovine stanovništva, u NATO bila uvučena Crna Gora".  

- Uplašili su se referenduma po tom pitanju, i kao rezultat zemlja prolazi kroz period političke nestabilnosti - naveo je Putin.

Ruski predsjednik je u daljnjem intervjuu pozvao zapadne kolege da odustanu od metoda ucjenjivanja, prijetnji i provokacija, da poštuju međunarodno pravo, ali i da zasnivaju međudržavni dijalog na principima utemeljenim u Povelji UN-a. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.