KOSOVO

Haradinaj Tačiju: Nećeš nas obmanuti korekcijom granica

Nema više budala, jednom su nas iznenadili, više ne - rekao je on

Haradinaj i Tači. Arhiv

Avaz.ba

2.3.2019

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj poručio je predsjedniku Hašimu Tačiju da ne pokušava obmanuti Kosovo lakom korekcijom granica jer se to neće dogoditi, prenosi RTK2.

Haradinaj smatra da nijedan dio teritorije Kosova nije sporan i iz tog razloga ne može doći do korekcije granica, niti se Kosovo može vratiti na granice od prije 17. februara 2008. godine.

- Nema više budala, jednom su nas iznenadili, više ne - rekao je Haradinaj na osmoj izbornoj skupštini Alijanse za budućnost Kosova u Dečanima.

Istakao je da je igra s granicama otišla predaleko, kao i da neće biti zajednice općina u kojima živi većinsko srpsko stanovništvo sa izvršnim ovlaštenjima. 

Haradinaj je rekao da Priština želi i da američke snage ostanu na Kosovu i da ništa pokvariti taj odnos.

Tači je u Prizrenu jučer rekao kako Kosovo nema drugi put osim da čuva, kultiviše i poštuje savjete SAD.

- Ako neko ne želi da čuje ove savjete, građani Kosova će se pitati: Sa kim treba da sarađujemo i čiji savjet ćemo uzeti u obzir. Dakle, nema alternative, mirovni sporazum, uzajamno priznanje sa Srbijom i bezrezervno poštovanje savjeta SAD - rekao je Tači. 

Kako javlja RTK, Tači je ponovo odbacio ideju o podjeli Kosova ili razmjene teritorija.

On je rekao da korekcija granica prevazilazi okvire Ustava, ali će raditi na njegovoj promjeni sa političkim partijama i debatama sa civilnim društvom.

- Korekcija granica, da. Sa nezavisnom i suverenom kosovskom državom, pripajanjem Preševa, Bujanovca i Medveđe Kosovu. Promena u Ustavu nije kraj svijeta - rekao je Tači.

Prema njegovim rečima, promena Ustava nije kraj svijeta, jer je to učinio četiri puta kada je bio premijer.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.