OBJAVLJEN POZIV

RCC dodjeljuje grantove: 750.000 eura za razvoj turizma na zapadnom Balkanu

Između 12. i 20. juna organizirat će se niz informativnih dana u svih šest ekonomija

L.Đ./Avaz.ba

11.6.2019

Vijeće za regionalnu saradnju (RCC) jučer je kao dio svog projekta za razvoj i promociju turizma koji finansira Evropska unija objavilo drugi po redu poziv za dostavljanje projekata za razvoj turističke ponude na zapadnom Balkanu. Ukupna vrijednost programa bespovratnih finansijskih sredstava (grantova) je 1,62 miliona eura, dok je u sklopu ovog drugog ciklusa na raspolaganju 750.000 eura za provedbu 14 pilot-projekata pojedinačne vrijednosti do 54.000 eura.

Cilj programa dodjele bespovratnih finansijskih sredstava Vijeća za regionalnu saradnju je razvoj i promocija zajedničke regionalne ponude kulturološkog i avanturističkog turizma u svijetu, dovođenje većeg broja posjetilaca na zapadni Balkan, produžavanje njihovog boravka i povećanje prihoda i zaposlenosti u industriji turizma. 

U tu svrhu sredstva koja će se dodijeliti u okviru drugog poziva koristit će se za poboljšanje turističke infrastrukture i usluga duž nove tri regionalne rute kulturološkog turizma na čijem se razvoju trenutno radi, a to su zapadni Balkan – Raskrsnica civilizacija, Put rimskih arheoloških lokaliteta Ilirikum i Put balkanskih spomenika, kao i duž Via i Trans Dinarice, regionalnih staze za planinarenje i biciklizam i pratećih atrakcija avanturističkog turizma. 

- Region je zajedno jači. To važi za turizam, kao i za bilo koju drugu oblast. Razlika je u tome što turizam ima prednost bržeg rasta u odnosu na druge industrije; turizam, naime, već čini 14 posto zaposlenosti na Zapadnom Balkanu. Više od 12 miliona turista posjetilo je region prošle godine. To je upravo i razlog zašto intenzivno radimo na razvoju zajedničke regionalne turističke ponude i nadopunjavanju napora koje ulažu vlade, posebno u turističkim nišama kulturološkog i avanturističkog turizma - rekla je Majlinda Bregu, generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju.

U cilju pružanja dovoljno informacija o drugom pozivu svim zainteresiranim stranama, Vijeće za regionalnu saradnju će između 12. i 20. juna 2019. organizirati niz informativnih dana u svih šest ekonomija zapadnog Balkana. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.