REGION

Crnoj Gori nedostaje sezonskih radnika

Prošlih godina tokom ljeta sezonski je radilo 10.000 radnika

Prošlih godina tokom ljeta sezonski je radilo 10.000 radnika. Arhiv

Agencije

6.8.2019

Sezonska radna snaga ove turističke sezone nedostaje i Crnoj Gori pa je tamošnji zavod za zapošljavanje u odnosu na prošlu godinu povećao kvotu stranih državljana koji mogu biti zaposleni kao sezonci za oko tri hiljade, na ukupno 18.135 radnika.

- Nemamo dovoljno radne snage. U turizmu imamo potrebu za između pet i sedam hiljada radnika - kaže predsjednik crnogorskog turističkog udruženja Žarko Radulović.

Prosječna plaća sezonskog radnika u Crnoj Gori je oko 500 eura. Procjene crnogorske vlade su da tokom godine toj zemlji treba oko 20.000 sezonaca. 

Stoga je Ministarstvo rada i socijalne skrbi u saradnji sa Zavodom za zapošljavanje Crne Gore pokrenulo akciju "Zaposlimo domaće" s ciljem angažiranja domaće radne snage tokom ljetne turističke sezone.

Prošlih godina tokom ljeta sezonski je radilo 10.000 radnika Crne Gore, dok je cilj da ih ove godine bude oko 11.000.

U Budvi je, primjerice, ljeti angažirano najviše sezonskih radnika iz inozemstva, više od pet hiljada. Pored Crnogoraca, radnici na sezonskim poslovima su uglavnom iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije.

Prema podacima Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, na kraju jula u toj zemlji boravilo je gotovo 200.000 turista, što je 13 posto više nego lani. Najviše ih je u Budvi, Ulcinju i Herceg Novom.

Vlasnici luksuznih hotela zadovoljni su ovogodišnjim rezultatima. Za predsjednika crnogorskog turističkog udruženja Žarka Radulovića dobra popunjenost i rast broja turista koji borave u kolektivnim smještajnim kapacitetima su rezultat dobrog poslovanja crnogorskih hotela. 


 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.