HRVATSKA

Šta radi i čime se bavi suprug Kolinde Grabar-Kitarović

Supružnici predsjednika ili predsjednica zemalja u svijetu često su na meti interesiranja medija, pa tako izuzetak nije ni Jakov Kitarović

Jakov Kitarović sa suprugom Kolindom. Facebook

Avaz.ba / Index.hr

25.12.2019

Supružnici predsjednika ili predsjednica zemalja u svijetu često su na meti interesiranja medija, pa tako izuzetak nije ni Jakov Kitarović, suprug hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, koja se ovih dana priprema za borbu u drugom krugu predsjedničkih izbora koji će u toj zemlji biti održani 5. januara naredne godine.

Kako prenosi hrvatski portal Index.hr, Jakov Kitarović šutljiva je, ali sveprisutna pojava u prvom predsjedničkom mandatu svoje supruge. Vidljiv je na službenim susretima i raznim ceremonijama, no Jakov je često i gost na društvenim događajima, posebno sportske prirode, te primarni roditelj zajedničkoj djeci.

Uz sve to, kako piše Index, Jakov Kitarović radi i dva posla, za što dobiva velik novac.

U firmi ''AD Plastik'' odnedavno više nije zaposlen na određeno vrijeme, nego je dobio posao zastalno, a mjesečna plaća mu je oko 4.500 KM. Također, tvrdi ovaj medij, suprug hrvatske predsjednice radi i za firmu ''Sentinel Holding AG'', koja je locirana u Švicarskoj, a ima hrvatske vlasnike, radi honorarno te godišnje zaradi još oko 50.000 KM.

No šta zapravo radi Jakov, pokušao je istražiti Index. U ''AD Plastiku'' ne znaju. Postavili su im to pitanje, no nisu, kažu, dobili nikakav odgovor. U ''Sentinelu'', gdje je honorarac, kazali su da Kitarović radi na vrlo tajnovitom "projektu implementacija sigurnosnih tehnologija".

Inače, Kitarović je studirao elektrotehniku na Fakultetu elektrotehnike i računarstva te je završio nautiku na Pomorskom fakultetu u Rijeci. U službenoj biografiji stoji da je jednu godinu plovio na brodu, odnosno položio je kadeturu, no to mu je bilo jedino iskustvo s nautikom.

S Kolindom Grabar vjenčao se 1996. godine te krenuo na poslijediplomski studij, a tada je radio u Višoj pomorskoj školi u Zadru, nakon čega je dobio posao na Pomorskom fakultetu u Rijeci.

U vrijeme dok je njegova supruga bila ministrica vanjskih poslova, Jakov Kitarović je imao modificirano radno vrijeme, no zamrznuo je svoju akademsku karijeru kada je 2008. godine Kolinda Grabar-Kitarović imenovana za ambasadoricu Hrvatske u SAD.

Za vrijeme boravka u SAD Jakov se našao u centru skandala kada je na internetu osvanulo nekoliko videozapisa koji ga prikazuju kako vozi službeni automobil hrvatske ambasade u Vašingtonu

Otkrilo se da je Jakov privatno koristio automobil na koji nije imao pravo, i to pune dvije godine. Iz Hrvatske ambasade tada su se pravdali da je Jakov ipak aktivan član međunarodnih diplomatskih udruženja te da se bavi i humanitarnim radom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.