SRBIJA

Skandal na sastanku s evropskim komesarom: Zbog Dačićeve arogancije Varhelji napustio sastanak

Šef srbijanske diplomatije verbalno napao gosta

Ivica Dačić. Avaz

Avaz.ba

6.2.2020

Na sastanku evropskog komesara za susjedsku politiku i proširenje Olivera Varheljija (Varhelyi) s premijerkom Srbije Anom Brnabić i ministrima došlo je do neprijatne situacije kada je ministar vanjskih poslova Ivica Dačić verbalno napao gosta, koji je potom napustio sastanak.

Sat prije nego što će se Dačić obrušiti na Varheljija razgovor je tekao potpuno normalno, bez visokih tonova i neprijatnosti, piše "Blic". U jednom trenutku Dačić je uzeo riječ i grubo se obratio Varheljiju. 

- Bio je vrlo neprijatan. Rekao mu je da ne zna gdje je došao, da šuti dok neko otima srpske manastire na Kosovu, da šuti za takse koje je uvela Priština na robu iz Srbije – kaže izvor “Blica” koji je prisustvovao sastanku.

Varhelji u Srbiji. Blic

Predsjednica Vlade, kao i ministrica za EU Jadranka Joksimović i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović bili su u čudu, a potom je Varhelji uključio mikrofon i obratio se šefu srbijanske diplomatije.

- Ja sam jedini evropski komesar koji je reagirao na takse, osudio sam ono što se događa u Crnoj Gori, Srbija je prva zemlja u koju sam došao nakon uvođenja nove metodologije i konačno, došao sam ovdje da vam pomognem – rekao je Varhelji.

Nakon toga, on je isključio mikrofon, prišao Ani Brnabić, rukovao se i napustio prostoriju. Nakon sastanka, Vlada Srbije nije izdala saopćenje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.