CRNA GORA

Nuhodžić: Ne postoje indicije da bi moglo doći do sukoba

Dešavanja potvrđuju da je crnogorsko društvo demokratski zrelo i da će neslaganja rješavati na civiliziran način

Mevludin Nuhodžić. Twitter

Avaz.ba / Mina

7.3.2020

U Crnoj Gori ne postoje indicije da bi, povodom usvojenog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, moglo doći do sukoba i obračuna, saopćio je crnogorski ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić

- Sve informacije i saznanja kojima raspolažu nadležne državne institucije u Crnoj Gori, ukazuju da, povodom usvojenog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, ne postoje indicije da bi moglo doći do sukoba i obračuna, a pogotovo do krvoprolića, kako je to saopćio patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej - rekao je Nuhodžić za agenciju MINA.

Nuhodžić je ocijenio da dešavanja povodom tog zakonskog rješenja potvrđuju da je crnogorsko društvo demokratski zrelo i da će neslaganja u mišljenjima i stavovima, kao i sve izazove, rješavati na demokratski i civiliziran način, a ne podstičući nepovjerenje.

Mevludin Nuhodžić. Twitter

Nuhodžić je kazao da se može misliti drugačije i da su to tekovine demokratije, ali da se ne smije dozvoliti da budu narušeni principi građanskog, multietničkog i multivjerskog društva.

- Niti činjenjem niti podizanjem tenzija. Zato sam siguran da građani neće podržati, državne institucije svakako neće dozvoliti bilo kome, ni iznutra ni izvana, da pokuša da ugrozi mir i stabilnost u Crnoj Gori - poručio je Nuhodžić.

Prema njegovim riječima, država Crna Gora će djelovanjem institucija snažno i odlučno spriječiti svaki pokušaj nasilja, izazivanja nereda ili bilo kakvih sukoba.

U Crnoj Gori ima mjesta za sve

Nuhodžić je rekao da je tačno da vjernici jedne konfesije iskazuju neslaganje sa zakonom, iako je namjera donošenja ovog zakonskog akta bila da zakoni budu jednaki za sve.

On je istaknuo da je Crna Gora poštovala i da će poštovati iskazivanje drugačijeg mišljenja i mirne izraze nezadovoljstva.

Nuhodžić je naveo da je i obaveza državnih organa da štite slobodno izražavanje volje građana i ljudska prava i slobode, ali i da štite ustavni i pravni poredak države Crne Gore.

- U Crnoj Gori ima mjesta za sve. Namjera nam nije bila niti će biti da se bilo kojim postupkom, pa ni usvajanjem Zakona o slobodi vjeroispovijesti, oslobađamo bilo koga. Jer, u građanskoj Crnoj Gori naše različitosti jesu i treba da budu naše najveće bogatstvo, a ne usud našeg življenja - smatra Nuhodžić.

On je rekao da je legitimno pravo Crne Gore da sama uređuje svoju državnu kuću i da ona to čini u skladu s građanskim konceptom države i evropskim vrijednostima. 


Mir i tolerancija

Nuhodžić je podsjetio da je Crna Gora, poštujući te vrijednosti, jedina zemlja bivše Jugoslavije koja je uspjela da izbjegne rat.

- Što znači da smo i u teškim okolnostima mudro promišljali i znali kako da sačuvamo unutrašnji sklad. Zato Crna Gora jeste i bit će faktor stabilnosti na Balkanu. Tu činjenicu moraju razumjeti i oni koji ne dijele ovo mišljenje - kazao je Nuhodžić.

On je naglasio da aktuelno vjersko pitanje treba posmatrati u kontekstu kontinuiranog dijaloga, a ne bilo kakve isključivosti.

- Dakle, ovo pitanje nije pitanje koje će stvoriti pobjednike ni gubitnike. Stoga je pokrenut dijalog, odnosno razgovor unutar naše kuće, da bismo zajedno došli do kompromisnog rješenja, koje će svi poštovati, a s kojim niko neće biti uskraćen - rekao je Nuhodžić.

Prema njegovim riječima, u osnovi svih vjera je da šire mir i toleranciju.

- To obavezuje i crkvene velikodostojnike da u svojim obraćanjima pozivaju na dijalog i pomirenje, a ne na sukobe, na razumijevanje, a ne na mržnju, na slogu, a ne na razlike, na zajedništvo, a ne na podjele, kako bi svi zajedno usmjerili snage u jačanje onih vrijednosti koje sve nas okupljaju i ujedinjuju - zaključio je Nuhodžić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.