CRNA GORA

Mihailo: Apelujem na građane da se ne odazivaju pozivima na litije

Zabranjeni masovni skupovi, zbog mogućega širenja zaraze koronavirusom

Mitropolit CPC Mihailo. Avaz

Sl. M. / Avaz.ba

10.6.2020

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo apelovao je na građane da se ne odazivaju pozivima koji dovode u pitanje njihove živote, reagirajući na najavu mitropolita crnogorsko primorskog Amfilohija da će se od 14. juna nastaviti sa litijama u Crnoj Gori.

Crna Gora nema smisla i ne može postojati bez Crnogoraca, niti oni bez države i duhovne okosnice, Crnogorske pravoslavne crkve, poručio je mitropolit CPC.

- Nimalo slučajno, upravo nje su nas 1918. godine lišili beogradski bajoneti, a državu doveli u status kolonije. I ponovo ta politika uzima maha, a njeni protagonisti javno prijete samoj državi, nazivajući je fildžan državom, a Crnogorce čašćavajući svim mogućim pridjevima koji čovjeku ne pristoje.  I ko bi ih drugi predvodio no katunski nadpop iz Cetinjske filijale beogradske patrijaršije. Iako su zabranjeni masovni skupovi, zbog mogućega širenja zaraze koronavirusom, on poziva građane u svim gradovima, da u nedjelju veče, masovno učestvuju na takozvanim litijama, ustvari, da se dignu na ustanak protiv državnoga uređenja, kojemu tepa litije. Čak šalje cetinjsko svještenstvo da ih istim povodom organizuje i po Srbiji - navodi Mihailo.  


Širenje zaraze

Navo je kako je zabrinut zbog moguće masovne zaraze koronavirusom, koju bi takvi skupovi mogli da izazovu. 

- Zato apelujem na građane da se ne odazivaju takvim pozivima koji dovode u pitanje njihove živote - istakao je mitropolit Mihailo. 

Istakao je i kako ništa manje nije zabrinut i zbog indolentnoga odnosa državne administracije, "bolje reći tužilaštva, koji danima izviđaju prekršaje beogradskih popova koji su se namjerno ogriješili o odluke NKT-a za zarazne bolesti, s namjerom da nikad ne pokrenu postupak, a za iste su slali građane u zatvor". 

Kapitulacija zauvijek

Mitropolit CPC je naveo kako ne treba smetnuti s uma da ko ovome sukobu između države i beogradske patrijaršije kapitulira, kapitulirat će zauvijek. 

- Zato nije mudra administracija koja ovako postupa s neprijateljima ove zemlje, a prezire njene najbolje sinove. To bi joj se moglo obiti o glavu. Na kraju apelujem i na administraciju da spriječi masovne skupove u organizaciji beogradske patrijaršije, u ovo vrijeme kad je prijetnja masovne zaraze koronavirusom izjesna, i može dovesti do tragičnih posljedica. One bi bile takvih razmjera, da bismo ih se sjećali desetljećima. Nekome je to očiti cilj. Mudro je da se na vrijeme spriječe - poručuje mitropolit Mihailo. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.