CRNOGORSKI MINISTAR

Nuhodžić: Obezbijedićemo mir i sigurnost svakom pojedincu

On je istakao da, i nakon izbora, treba obezbijediti funkcionisanje demokratije, međusobno uvažavanje i poštovanje

Mevludin Nuhodžić. Avaz

Avaz.ba

1.9.2020

Vlast u Crnoj Gori formirat će se u demokratskoj proceduri, u skladu sa izbornim rezultatima koji predstavljaju iskaz volje građana, poručio je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić, dodajući da će država i institucije obezbijediti mir i sigurnost svakom pojedincu.

Nuhodžić je kazao da su izbori protekli u mirnoj i demokratskoj atmosferi.

- Obećali smo će izborni dan proteći bez incidenata i da ćemo imati fer izborni proces. To obećanje smo odgovorno ispunili, navodi se u izjavi Nuhodžića.

On je istakao da, i nakon izbora, treba obezbijediti funkcionisanje demokratije, međusobno uvažavanje i poštovanje.

Ovih dana je, kako je kazao, na ispitu društvo u cjelini, a institucije sistema posebno.

- Zatečeni smo narušavanjem javnog reda i mira, kao i nedoličnim slavljem na ulicama Glavnog grada i u drugim opštinama. Posebno uzmemiruje vrijeđanje manjinskih naroda, uz ikonografiju koja nas vraća u opasne primjere iz prošlosti, rekao je Nuhodžić.

On je istakao da niko nema pravo da ugrozi multietnički i multivjerski sklad, kao najsvetiju tekovinu crnogorskog društva.

- Takvo ponašanje nije u duhu građanskog koncepta, niti će biti tolerisano. Kao što je jasno da takvo ponašanje neće nikoga u manjinskim zajednicama uplašiti, niti narušiti odnos prema Crnoj Gori kao multietničkoj zajednici u kojoj ima mjesta za sve“, naveo je Nuhodžić.

Prema njegovim riječima, proslave moraju biti primjerene civilizacijskim i demokratskim standardima.

- No, dešavanja kojima svjedočimo nisu na tragu evropskih vrijednosti niti dolikuju demokratskoj atmosferi koju smo strpljivo godinama gradili“, dodao je Nuhodžić.

On je pozvao građane da budu tolerantni i dostojanstveni, i da različiti politički stavovi ne budu pozivi na linč i revanšizam.

- Kao i u svakom demokratskom društvu, vlast će se formirati u demokratskoj proceduri, u skladu sa izbornim rezultatima koji predstavljaju iskaz volje građana. A država i institucije će obezbijediti mir i sigurnost svakom pojedincu, poručio je Nuhodžić.

On je kazao da će, kao ministar unutrašnjih poslova, dati puni doprinos tome, „jednako kao i na dan izbora, tako i do formiranja vlasti“.

- Pozivam građane da budu zreli i odgovorni, dostojanstveni i spremni da pokažu demokratski kapacitet i privrženost dijalogu i miru. Za dobro svih nas“, dodao je Nuhodžić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.