ŠTA SE PROMIJENILO

Zašto se Vučić našao na meti brutalnog napada Marije Zaharove?

Podsjetimo, portparolka ruskog Ministarstva pravde Marija Zaharova objavila je na društvenim mrežama fotografije sa sastanka u Bijeloj kući i neprimeren komentar na račun u vezi sa rasporedom sjedenja.

Zahrova: Nediplomatska objava. Arhiva

T. L.

6.9.2020

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić odbacio je danas kritike koje su iz Moskve uslijedile nakon historijskog sporazuma koji je potpisao u Bijeloj kući.  

- Marija Zaharova najviše govori o sebi. Primitivizam i prostakluk govore o njoj, kao i onima koji su je tu postavili. Neka se oni bave time, ja neću da joj odgovaram - kazao je Vučić i dodao da razumije zašto je tako reagovala, jer je u Vašingtonu bilo vrlo uspješno.

Podsjetimo, portparolka ruskog Ministarstva pravde Marija Zaharova objavila je na društvenim mrežama fotografije sa sastanka u Bijeloj kući i neprimeren komentar na račun u vezi sa rasporedom sjedenja.

Na to su reagovali direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, kao i ministar odbrane Aleksandar Vulin i osudili takav riječnik.

- A zamisli taj predsednik nijednu ružnu reč protiv Rusije nije rekao, čak ni na tom mjestu. A zamisli taj predsednik je kod ruskog predsednika i po sat i po vremena čekao na prijem i nikada nije tražio posebnu stolicu, a ja Vam ne dozvoljavam da napadate ponosnu Srbiju. Sram Vas bilo - napisao je Marko Đurić.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin reagovao je takođe na ovu objavu i naveo da se "veličina čoveka mjeri hrabrosti da na svakoj stolici brani svoj narod i prijatelje svog naroda".

- Vučić je jedini državnik u Evropi koji je odbio da uvede sankcije Rusiji i vrhovni komandant vojske sa kojom oružane snage Ruske Federacije imaju najvišu i najplodniju saradnju koja može da se postigne - izjavio je Vulin.

Šta se krije iza šokantnog i nediplomatskog komentara zvanične portparolke Moskve, može se pretpostaviti, ali je više nego neuobičajeno. Očito da je Vučićev korak ka stabilizaciji situacije u regiji potresao ruske napore da učine suprotno, te se direktno suprotstavio destruktivnom utjecaju, čak i na uštrb kritika radikala iz Srbije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.