KOSOVO

Hiseni: Očekujemo uskoro priznanje nezavisnog Kosova

Hiseni je rekao da nije upoznat sa time da će lideri Srbije i Kosova na sutrašnjem sastanku raspravljati o Zajednici srpskih opština na Kosovu, što je danas najavio Vučič

Skender Hiseni. Arhiv

Avaz.ba

6.9.2020

Kosovski koordinator za dijalog sa Srbijom Skender Hiseni izjavio je nakon sastanka ekspertskih timova Beograda i Prištine u Briselu da su dvije delegacije vidno približile stavove.

- Približili smo se. Danas je rasprava i razmjena mišljenja bila malo konstruktivinija. Ostalo je da se sve zaokruži na njavišem nivou. Ima vidnog približavanja stavova oko onog što ja nazivam elementima jednog sveobuhvatnog sporazuma o međusobnom priznanju, rekao je Hiseni.

On je najavio mogućnost da se premijer Kosova Avdulah Hoti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na sutrašnjoj rundi dijaloga u Briselu dogovore oko pitanja nestalih i raseljenih i ekonomske saradnje, kao i mogućnost da na istom sastanku otvore nove teme, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Hiseni je rekao da nije upoznat sa time da će lideri Srbije i Kosova na sutrašnjem sastanku raspravljati o Zajednici srpskih opština na Kosovu, što je danas najavio Vučič.

- Mi nismo upoznati oko Zajednice, ali ovo je vrsta dijaloga koja ne prejudicira ili ne isključuje mogućnost da bilo koja strana otvori neku temu, i naravno mi smo spremni da raspravljamo o bilo kojoj temi koju bude predstavila druga strana, kazao je Hiseni.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak saopštio je da će lideri sutra razgovarati o „aranžmanima nevećinske zajednice na Kosovu“, ne precizirajući koja će konkretna pitanja biti predmet pregovora.

Srpska delegacija se nije oglašavala nakon današnjeg susreta ekspertskih timova dvije strane.

Hoti je najavio da će se kosovska delegacija sutra sastati sa predstavnicima Srbije kako bi razgovarali o konačnom sporazumu koji podrazumijeva međusobno priznavanje i normalizaciju odnosa Kosova i Srbije.

Današnji sastanak eksperata bio je četvrti takav susret na kojem se raspravljalo o temama koje su Vučić i Hoti pokrenuli na sastanku 16. jula u Briselu.

Juče su o tim temama raspravljali samo stručnjaci iz određenih oblasti, a danas su se delegacijama pridružili glavni pregovarači u ekspertskom dijalogu, Hiseni i direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Marko Đurić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.