POTOČARI

Otvoren Arhiv dokaznih dokumenata genocida

Srebrenica se nije dogodila samo porodicama žrtava. Ona se dogodila, svima nama i cijelom svijet, naglasila je direktorica Humanitarnog prava iz Srbije Nataša Kandić

Piše: S. Smajlović

9.7.2021

S današnjeg otvara Arhiva - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Realizacijom programa obilježavanja 26. godišnjice nad Bošnjacima Srebrenice, zaštićene zone UN-a u julu 1995. godine u Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari, danas je otvoren Arhiv za čuvanje brojnih dokumenata i predmeta o dokazivanju genocida.

Obraćajući se prisutnima Reinout Vos, ambasador Nizozemske u BiH, između ostalog, kazao je da je vrlo bitno zbog istine da su sakupljeni svi dokumenti, koji govore šta se u Srebrenici dogodilo u julu 1995. godine.

Srebrenica se nije dogodila samo porodicama žrtava. Ona se dogodila, svima nama i cijelom svijet, naglasila je direktorica Humanitarnog prava iz Srbije Nataša Kandić, dodajući da je Arhiv od velikog značaja, jer on govori, dokazuje i čuva istinu, koju niko ne može pobiti.

- Ovaj objekat sa građevinskim radovima i savremenom opremom finansirala je Evropska unija, Mirovna organizacija PAX iz Nizozemske i Memorijalni centar Srebrenica - kazao je direktor potočarskog memorijala Emir Suljagić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.