SRBIJA

Dr. Kon: Da li su nam važnija masovna veselja od svakodnevnog sahranjivanja preminulih od COVID-19

A mogli bi zajedno uz mnogo više razumijevanja i solidarnosti samo striktnim sprovođenjem mjera da spriječimo razornost još jednog talasa, naveo dr. Kon u statusu

Dr. Kon: Treba da se odlučimo. Arhiv

Z. K. / Avaz.ba

11.9.2020

Epidemiolog dr. Predrag Kon na svom Facebook nalogu objavio je najnoviji staus od koga gori internet, kao i svaki put kada se on oglasi. Ovaj put on postavlja nekoliko dilema i, da, zaista, da li između ovoga treba da biramo? Prenosimo njegovu objavu sa Facebooka u cijelosti.

- Treba da se odlučimo... Da li su nam važnija masovna veselja ili da držimo zajedno epidemiju pod kontrolom... Da li je značajnije da organizatori svadbi, muzičari, prodavci vjenčanica uspješno rade, da sportski navijači prisustvuju utakmicama, da li su nam važniji masovni skupovi i razni događaji koje volimo i u kojima uživamo ili su nam važniji životi ljudi i čuvanje zdravstvenog sistema Srbije? Da li su nam putovanja važnija od zdravstvene bezbjednosti? Da li i kada je besmisleno rizikovati zbog okupljanja koja se danas mogu uz malo više volje bezbjedno i jeftinije organizovati online (kongresi, konferencije)? Da li smo u stanju da se kao društvo još više adaptiramo, da država pomogne i onima kojima do sada nije, a objektivno ne mogu zbog epidemije da rade?

Treba da se odlučimo, da li je teže sprovesti mjere obaveznog nošenja maski ili svakodnevno sahranjivati preminule od COVID-19... A mogli bi zajedno uz mnogo više razumijevanja i solidarnosti samo striktnim sprovođenjem mjera da spriječimo razornost još jednog talasa, pika, povećanja. Da ga bar značajno oslabimo... Zaista zavisi od svih nas.

I to neće riješiti pojedinci, vlada, predsjednik... Svi su samo u prilici da pokazuju put, traže i pronalaze izlaz, a rezultat dolazi samo sa postojanjem razumijevanja i solidarnosti – napisao je dr. Kon.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.