SRBIJA

Sprema li se čistka u Vladi, u novom sazivu ostaje samo pet ministara

Plan je da se resori povjere novim licima koja su više eksperti, a manje političari

Ako bi se svi promijenili, onda bi to značilo da Vlada nije radila dobro. Tanjug

Avaz.ba

13.10.2020

Polovina aktuelnih ministara iz SNS-a najvjerovatnije će morati da se oprosti od svog radnog mjesta u Nemanjinoj 11.

Naime, tek pet od deset aktuelnih ministara iz redova SNS-a ima šansu da ostane u budućoj vladi, piše Alo.

- Ovo će biti pravi primjer velikih promjena koje su najavljivane. Trenutno je u Vladi deset ministara iz SNS-a, a sudeći po planovima vrha stranke, polovina njih će biti zamijenjena. Plan je da se resori povjere novim licima koja su više eksperti, a manje političari. Među onima za koje vjerovatno neće biti mjesta u novoj vladi su ministar sporta Vanja Udovičić, ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, ministrica za eurointegracije Jadranka Joksimović, kao i ministar privrede Goran Knežević, koji zbog zdravstvenih razloga ne nastavlja mandat... Takođe, Ministarstvo pravde vjerovatno više neće voditi Nela Kuburović, koja je na porodiljskom - priča izvor ovog portala.

Od ostalih petoro naprednjaka iz vrha izvršne vlasti, dodaje, samo su dvojica sigurna: ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i ministar finansija Siniša Mali.

- Za preostalo troje - ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića, ministricu građevinarstva i saobraćaja Zoranu Mihajlović i ministra zdravlja Zlatibora Lončara - i dalje nije donesena definitivna odluka, ali su veće šanse da ostanu u Vladi.

O svemu tome razmatrat će se na sjednici Predsjedništva SNS-a, koja u ovom trenutku još nije zakazana, ali se očekuje da bude danas ili sutra posle podne - navodi naš sagovornik.

Trenutno je u Vladi deset ministara iz SNS-a. Tanjug

Vladimir Pejić, direktor agencije za istraživanje javnog mnjenja "Faktor plus", kaže za Kurir da očekuje da će ova vlada biti kombinacija politike kontinuiteta i osvježenja novitetima.


- Zvuči mi logično da oko 50 odsto starih ministara iz SNS ostane, a 50 odsto ode. Upravo sam taj scenario prognozirao prateći dešavanja. Aleksandar Vučić i SNS žele da zadrže kontinuitet rada i da nastave politiku koju su vodili, samim tim je logično da ostaje jedan dio ministara. Ako bi se svi promijenili, onda bi to značilo da Vlada nije radila dobro ili da se drastično mijenja politika, a ni jedno ni drugo nije slučaj - kaže Pejić.

Prva sjednica nakon konstituiranja Narodne skupštine 3. avgusta trebalo bi da bude u četvrtak, a na njoj treba da budu izabrani predsjednik, potpredsjednici i sekretar parlamenta. Takođe, na dnevnom redu bi se našli, vjerovatno u petak, i zakon o vladi i ministarstvima, kao i glasanje prijedloga da se formiraju dva nova ministarstva: Ministarstvo za ljudska prava, ravnopravnost polova i društveni dijalog i Ministarstvo za brigu o porodici, djeci i demografiji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.