POZADINA LIKVIDACIJE

Ko je otac ubijenog Vedrana Repčića: Igrao je za Zvezdu i Sarajevo, a otkrio je i legendarnog Drogbu

Radi se o velikom fudbalskom stručnjaku koji je na početku karijere igrao za FK Borac iz Šamca, ali je vrhunac karijere dostigao u Crvenoj zvezdi kada je u ljeto 1979. prešao iz FK Sarajeva

Tuga u domu fudbalske legende. Telegraf

Ad. A. / Telegraf

11.11.2020

Beogradska policija pokrenula akciju "Vihor" nakon ubistva koje se dogodilo u naselju Braće Jerković, kada je likvidiran Vedran Repčić, sin proslavljenog fudbalera Crvene zvezde i FK Sarajeva Srebrenka Repčića, prenosi Telegraf.

Radi se o velikom fudbalskom stručnjaku koji je na početku karijere igrao za FK Borac iz Šamca, ali je vrhunac karijere dostigao u Crvenoj zvezdi kada je u ljeto 1979. prešao iz FK Sarajeva u ovaj poznati beogradski klub.

 Zajedno sa Radomirom Savićem, Repčić je došao u Crvenu zvezdu nakon izvrsnog igranja u FK Sarajevu gde je bio najbolji strelac kluba četiri sezone. U prvoj sezoni igranja za Crvenu zvezdu (1979/80) postigao je sedam ligaških golova u 33 nastupa 

Također je pokazao vrhunsku igru u istoj sezoni u Kupu UEFA u osmini-finala u utakmici protiv Bajerna iz Minhena. Crvena zvezda je gubila 0-2 nakon prve utakmice u Minhenu, ali je vodila 3-0 u 50. minutu revanš utakmice na Marakani, nakon što je Repčić postigao dva, a Vladimir Petrović Pižon jedan pogodak. Nisu uspjeli da izbace Njemce, jer je Bajern te noći postigao dva gola i utakmica se završila rezultatom 3-2, što nije bilo dovoljno za prolaz. 

Repčić je napustio Crvenu zvezdu u ljeto 1983. godine. Nakon Zvezde nastupao je za turski Fenerbahče (od 1983. do 1985. godine). Sa klubom iz Istanbula osvojio je šampionsku titulu 1985. i dva Super kupa Turske 1984. i 1985. godine. Nosio je i dres Standarda iz Liježa od 1985. do 1988. godine, a karijeru je završio u francuskom Genganu na kraju sezone 1988/89.

Radi se o trener koji je otkrio veliku fudbalsku zvijezdu Didijea Drogbu kada je radio u francuskom klubu Levalis.  

U svojoj biografiji objavljenoj 2008. godine legendarni napadač iz Obale Slonovače na svemu što je uradio u karijeri zahvalio se bivšem fudbaleru Crvene zvezde Srebrenku Repčiću, koji ga je i pronašao dok je radio u jednom nižerazrednom klubu u Francuskoj.

Nikada nije zaboravio šta sam sve uradio za njega. Kada smo se vidjeli rekao mi je: 'Hvala treneru'. Samo sam mu odgovorio 'Hvala tebi'".

U dresu reprezentacije Jugoslavije odigrao je jedan susret, dana 22. marta 1980. protiv Urugvaja (3:1) u Sarajevu. Bio je u sastavu olimpijske reprezentacije na igrama održanim 1980. godine u Moskvi.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.