NJEMAČKI DIPLOMATA

Išinger: Pretjerana je euforija u Evropi zbog Bajdenove pobjede

Trampova era proizvela je element značajnog uzajamnog nepovjerenja, koje neće automatski nestati

Išinger: Zadovoljan sam, ali treba biti oprezan. Arhiv

Glas Amerike/Avaz.ba

12.12.2020

Volfgang Išinger, dugogodišnji visoki diplomata i predsjedavajući poznatog Minhenskog bezbednosnog foruma, vodio je ovih dana razgovor sa akademikom Volterom Raselom Midom, jednim od vodećih američkih poznavalaca uspona i padova transatlantskih odnosa, piše Glas Amerike.

“Prisutna je velika euforija u Evropi zbog Bajdenovog izbora za predsjednika SAD. Lično sam također zadovoljan, jer smatram da je ovo dobar razvoj događaja. Međutim, upozoravam na pretjeranu euforiju. Postojeće teškoće u transatlantskim odnosima neće nestati preko noći, prije svega zbog bilateralnih trgovinskih pitanja, kao i sporova oko evropskog udjela u održavanju NATO-a, pa i bezbjednosti ukupnog kontinenta, koji već dugo traju,” kaže Išinger.

On će naredne sedmice učestvovati u velikom skupu posvećenom 25. godišnjici Dejtonskog sporazuma.

“Trampova era proizvela je element značajnog uzajamnog nepovjerenja, koje neće automatski nestati, jer čak i ako Trampa nema 20. januara, Trampova biračka baza od 70 miliona ljudi i dalje će postojati. Nije garantovano da se za koju godinu ne pojavi nova varijanta Trampa. U trenutku u kojem smo, postavlja se pitanje pouzdanosti i održivosti američkih transatlantskih pozicija koje traju od Drugog svjetskog rata do danas,” zaključio je Volfgang Išinger.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.