HRVATSKA

Plenković: „Šta biste vi napravili da deseti dan izolacije kašljete? Možda išli u lunapark?“

Premijer je i prokomentirao tekst iz „Nacionala“ da je završio u bolnici u Jordanovcu zbog lakše upale pluća

Plenković komentirao medijske navode. Arhiv

G. M. / Jutarnji list

29.12.2020

Nakon sastanka Međuresorne radne skupine za praćenje provedbe finansijskog doprinosa iz Fonda solidarnosti Evropske unije namijenjenih za finansiranje obnove Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije novinarima se obratio Andrej Plenković.

Stiže novčana pomoć

- Smisao sastanka je bila priprema dokumentacije svih resora kako bi se sredinom siječnja pripremila dokumentacija za natječaj i omogućila obnova projekata. Posao je pred nama, sredstva su tu. Jučer sam razgovarao s Ursulom fon der Lajen (Von der Layen), oni su spremni pomoći i u vezi ovoga potresa. Krenut ćemo s procjenama šteta. Ekipe su već bile u Sisku, Petrinji, obići će i Glinu, Ministarstvo će za sutrašnju Vladu pripremiti posebnu odluku. Ući ćemo s interventnih 20 miliona kuna kako bi gradovi i općine imali sredstva za interventne mjere: popravci krovova, zidova, da ne prokišnjava... tu ćemo reagirati odmah. To je najbitnije s današnjeg sastanka, svi su angažirani i ovo će biti dobar primjer korištenja sredstava iz europskog fonda solidarnosti - rekao je Plenković.

Plenković je dodao da Sisačko-moslavačka županija novac može očekivati već sutra.

- Sutra 20 miliona kuna, pronaći ćemo sredstva iz pričuve, iz preraspodjele resora... sutra će sredstva biti puštena prema županiji – rekao je.

Osvrnuo se i na mogućnost da se u Zakon o obnovi Zagreba uvrste i Sisak i Petrinja.

- Već sam rekao da ćemo pravni okvir pronaći. Sutra idemo s interventnim mjerama a Ministarstvo će pronaći najbolje rješenje. Današnji sastanak i sredstva 683 miliona eura, 5 milijardi kuna je to, za 2021. i 2022. - rekao je Plenković.

Osvrnuo se i na kritike Pavla Kalinića koji je rekao da vladajući nakon potresa „samo šetaju, a ništa ne rade“.


Gluma s ekskluzivnim pričama

Premijer je i prokomentirao tekst iz „Nacionala“ da je završio u bolnici u Jordanovcu zbog lakše upale pluća.

- To je obična gluma s ekskluzivnim pričama. Što biste vi napravili da nakon deset dana izolacije i dalje kašljete? Išli u lunapark? Ne, išli bi kod doktora! Sve je bilo transparentno, imali ste me na videu svaki dan a to što netko glumi s ekskluzivama to je njihov problem, a ne moj – kazao je.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.