PREMIJER HRVATSKE

Plenković: Žao mi je što nismo naručili više cjepiva za Hrvatsku

U trenucima krize, postoji pritisak da se nešto riješi, kazao Plenković

Andrej Plenković. Agencije

Fu. M.

15.3.2021

U intervjuu za utjecajni evropski news portal Politico, premijer Hrvatske Andrej Plenković kaže da mu je iz današnje perspektive žao što nije naručio veće količine cjepiva protiv covida-19 za Hrvatsku, ali i objašnjava koliko je bilo teško pogoditi koja će farmaceutska kompanija biti najbrža u registraciji i najuspješnija u masovnoj proizvodnji.

– U trenucima krize, postoji pritisak da se nešto riješi. Ali onda dođe i trenutak poslije krize i netko vas pita: mi imamo 4 milijuna stanovnika, a vi ste naručili za 14 milijuna ljudi; zašto? – rekao je Pelnković.

Plenković u tom intervjuu govori i o nacionalnom planu oporavka i otpornosti.

Premijer govori i o tome može li pandemija usporiti put Hrvatske prema euro zoni s obzirom da rastu deficit i javni dug, a njihovo spuštanje na razinu ispod 3 posto i 60 posto BDP-a je uvjet za ulazak u euro, zapisan u temeljnom ugovoru EU.

– Hrvatska stoga planira iskoristiti dvostruko veće fondove EU kako bi potaknula gospodarski oporavak, ali i kako bi se vratila u okvir iz 2017.-2019., kad je moja vlada imala proračunski suficit - kaže Plenković za "Politico".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.