BEOGRAD

Slikar Miloš Šobajić preminuo od posljedica koronavirusa

Zaražen početkom aprila i bio je na liječenju u Kliničko-bolničkom centru „Dragiša Mišović“

Šobajić: Zaražen početkom aprila. Agencije

L. K. P.

24.4.2021

Srbijanski i evropski slikar Miloš Šobajić preminuo je od posljedica koronavirusa u bolnici „Dragiša Mišović“ u Beogradu, kako prenose srbijanski mediji. Imao je 76 godina.

Šobajić je, kako su ranije pisali mediji, koronavirusom zaražen početkom aprila i bio je na liječenju u Kliničko-bolničkom centru „Dragiša Mišović“.


Svoja djela Miloš Šobajić je predstavio na više od osamdeset samostalnih izložbi širom planete. Agencije

Svoja djela Miloš Šobajić je predstavio na više od osamdeset samostalnih izložbi širom planete i učestvovao je na oko pet stotina grupnih izložbi. Njegova djela se nalaze u Narodnom muzeju i Muzeju savremene umjetnosti u Beogradu, kao i u više desetina muzeja u Srbiji, regionu i svijetu. Ruska duma ga je nagradila 2018. ordenom počasnog gosta, a 2019. dodijeljena mu je Zlatna medalja Republike Srbije za izuzetne zasluge u oblasti kulturnih djelatnosti, posebno slikarstva.


Izložbom slika, skulptura i video-rada Miloša Šobajića nedavno je otvorena Galerija Kombank dvorane u Beogradu.


Rođen je 1945. godine u Beogradu. Osnovnu i srednju školu je pohađao u Beogradu, Istanbulu i Nikšiću. Maturirao je u Prvoj Beogradskoj gimnaziji, 1964. godine. Završio je Akademiju Likovnih umjetnosti u Beogradu 1970., da bi se dvije godine kasnije preselio u Pariz.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.