SASTANAK U BRISELU

Borelj: Želim da vidim rapidan progres i da Kosovo i Srbija postignu sporazum

Naredna runda dijaloga na najvišem političkom nivou između Srbije i Kosova biće održana u julu

Susret u Briselu. EU

Piše: Avaz.ba

15.6.2021

Naredna runda dijaloga na najvišem političkom nivou između Srbije i Kosova biće održana u julu, potvrdio je srpski predsednik Aleksandar Vučić na kraju sastanka u Briselu 15. juna, kojem je prisustvovao i premijer Kosova Albin Kurti (Albin).

Posrednici u razgovoru bili su šef evropske diplomatije Josep Borrell (Žozep Borelj) i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak.


Specijalni predstavnik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak je naveo da je najvažnije za EU da su oba lidera potvrdila posvećnenost dijalogu.

- Ovo je bio prvi susret sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem. Nije bio lak sastanak, ali je bilo važno da se dogodio. Oba lidera su imala vrlo otvorenu i iskrenu razmenu o tome šta svako želi od dijaloga, izjavio je Lajčak na kraju sastanka, te potvrdio održavanje nove runde dijaloga prije kraja jula.

 Dijalog i njegov ishod put je u evropsku budućnost obje strane. U međuvremenu on je donio važne rezultate za njihove građane, titovao je Borrelj.

Borrelj je na početku sastanka pozvao obje strane da iskoriste "nastali novi momentum o Zapadnom Balkanu u EU" kako bi postigle sporazum o normalizaciji odnosa.

- Znamo da dijalog neće biti lak ali ovaj proces, uz iskreno ućešće, obje strane je neophodan za dobrobit građana Kosova i Srbije, poručio je Borelj, ponovivši da je rezultat dijaloga jedini put ka evropskoj budućnosti.

Šef diplomatije EU je kazao da se lično zalaže da se vidi rapidan progres "kako bi se prošlost konačno ostavila iza i postigao sporazum između Kosova i Srbije".

Tvit Borelja. Twitter

-

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.