KOSOVO

Lajčak: Priznajem odluke Međunarodnog suda pravde

Realno očekivati da sporazum Kosova i Srbije postigne do marta sljedeće godine

Miroslav Lajčak. Avaz

Avaz.ba

16.4.2020

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije, Miroslav Lajčak je izjavio da je on diplomata i da priznaje sve odluke međunarodnih organizacija pa i Međunarodnog suda pravde (MSP) da odlukom o proglašavanju nezavisnosti Kosova nije pogaženo međunarodno pravo. On je, za prištinsku televiziju Klan Kosova, rekao da su njegove izjave protiv nezavisnosti Kosova izrečene tokom 2009. godine, godinu dana prije odluke Međunarodnog suda pravde.

- Ja poštujem odluku MSP-a koji kaže da to nije bilo gaženje međunarodnih zakona i to je promijenilo situaciju. Ja sam diplomata i naravno da poštujem međunarodne institucije i odluke MSP-a su nešto što svi treba da poštuju. Najznačajnije je da dolazim otvorenog uma, nemam tajnu agendu i donosim svoje iskustvo kako bi riješili neriješene probleme između Kosova i Srbije - kazao je on.


Miroslav Lajčak. Avaz

Upitan o izjavama premijera Kosova u ostavci Aljbina Kurtija (Albin) da postoji spreman tajan sporazum Kosova i Srbije, koji samo treba potpisati, Lajčak kaže da nikada nije čuo za takav sporazum.

- Neću da spekuliram, ja to ne radim. Ja nisam vidio takav sporazum niti mi je neko rekao da ima takav sporazum. Ja radim samo sa činjenicama, imamo jasnu agendu, imamo dijalog i znamo koji je naš cilj. Špekulacije ostavljan drugima, ja sam u potpunosti fokusiran na ono što imam pred sobom, to je dijalog, što je i moj mandat“, kazao je on.

Kaže da je EU jasno stavila do znanja da od Kosova i Srbije očekuje da se uzdržavaju od bilo kakvih aktivnosti koja potencijalno mogu pogoršati situaciju, jer "želimo da stvorimo atmosferu za pozitivan rezultat dijaloga i to su naša očekivanja".

Lajčak smatra da je realno očekivati da sporazum Kosova i Srbije postigne do marta sljedeće godine, ali da nije najbitnije dali će to biti u martu ili aprilu, ono što je značajno je "kvalitet tog sporazuma".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.