ODLUKA VLADE

Nakon Srbije i Hrvatska otvorila svoja vrata za vakcinaciju svih građana iz BiH

Vlada Republike Hrvatske donijela je jučer na sjednici odluku kojom se omogućuje svim stranim državljanima da se besplatno vakcinišu protiv koronavirusa

Beroš: Besplatna vakcinacija za strane državljane. Agencija

Z. K.

17.7.2021

Vlada Republike Hrvatske donijela je jučer na sjednici odluku kojom se omogućuje svim stranim državljanima da se besplatno vakcinišu protiv koronavirusa. Ovu informaciju zvanično je potvrdio na društvenim mrežama i ministar zdravstva Vili Beroš. Ova odluka važi i za Bosance i Hercegovce. Ranije je bilo dozvoljeno da se mogu vakcinisati samo osobe sa hrvatskim državljanstvom, međutim Beroš je nakon sjednice pojasnio za koga od sada važi odluka o besplatnoj vakcinaciji.

- To znači da se hrvatski državljani, uključujući i one koji nemaju zdravstveno osiguranje te strani državljani, mogu vakcinisati u Hrvatskoj - rekao je Beroš.

Razlog odluke Vlade Hrvatske da vakcinište strane državljane je taj što imunizacija u ovoj zemlji ne ide baš kako je planirano. Odnosno, ukupno su kupili i dobili otprilike 4.000.000 vakcina od čega je utrošeno nešto manje od 3.000.000, odnosno jednom dozom je vakcinisano tek 46 posto stanovništva. Hrvati sada imaju 1.000.000 vakcina viška koje moraju utrošiti s obzirom na to da im ističe i rok trajanja.

Prvo su Hrvati dogovorili nekoliko donacija od čega 240.000 doza Moderne za Bosnu i Hercegovinu, no shvatili su da je najbolji način ipak onaj "srbijanski", a to je otvoriti svoje vakcinalne punktove i strancima.

Podsjećamo, da se veliki broj bh. građana vakcinisao u Srbiji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.