SRBIJA

Došla iz Grčke avionom u Beograd pa morala birati PCR ili karantin: Drug bio autom i ništa

Navedena ograničenja se ne odnose na stanovništva koji dolaze iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Sjeverne Makedonije, Mađarske, Hrvatske i Crne Gore

Po slijetanju na beogradski aerodrom putnicima nude da rade test ili karantin. Agencija

Telegraf

21.7.2021

Pravila za povratak Srbijanaca iz Grčke, odnosno za ulazak u Srbiju, nisu jednaka za sve građane. Naime, sve zavisi od toga da li ste putovali avionom ili automobilom, odnosno autobusom. Naime, sve zavise od toga da li ste u Srbiju ušli direktno iz Grčke ili iz, recimo, Sjeverne Makedonije.


Potvrda o vakcinaciji

Oni koji se iz ove zemlje vraćaju avionom, a nemaju potvrdu o vakcinaciji, da bi ušli u Srbiju moraju da se po povratku ili testiraju PCR-om ili da budu u kućnom karantinu 10 dana, dok se ovo pravilo ne tiče onih koji putuju autobusom ili kolima.

O čemu se radi? Kako nezvanično saznaje „Telegraf“, gleda se zemlja iz koje ste direktno fizički stigli preko granice. S obzirom na to da kada putujete automobilom ili autobusom u Srbiju ulazite iz Sjeverne Makedonije, ovih mjera ste oslobođeni jer za dolazak iz ove zemlje to ne važi. Nebitno što ste u Grčkoj proveli cijeli odmor.

Jedna Beograđanka, vratila se u subotu avionom sa Krita. Po slijetanju na beogradski aerodrom, pošto nije imala potvrdu o vakcinaciji, dobila je uputstvo da treba ili da se testira na koronavirus ili da bude u kućnom karantinu. Beograđanka je izabrala da se testira, a već sutradan joj je policija došla na vrata da provjeri da li je u kućnom karantinu.



Test ne smije biti stariji od 48 sati od datuma izdavanja rezultata. Ilustracija

- Bila sam iznenađena. Moj drug se tri dana prije mene vratio sa porodicom iz Grčke u kojoj je proveo dvije sedmice, putovali su kolima i niti im je neko tražio da se testiraju, niti da budu u kućnom karantinu. Ja sam se odmah testirala, a sutradan mi je došla i policija. Objasnila sam im da imam negativan test, a tada su mi oni rekli da to javim i sanitarnoj inspekciji - kaže ova Beograđanka za "Telegraf".


Opisani uvjeti

Na sajtu beogradskog aerodroma na stranici koja se tiče mjera prevencije, stoji i pitanje: "Da li je za ulazak u Srbiju potreban PCR test?". Klik na ovo pitanje, vodi na stranicu Ministarstva vanjskih poslova na kojoj su opisani COVID-19 uvjeti za ulazak u Republiku Srbiju.

Po ovom režimu, koji je posljednji put ažuriran 11. jula ove godine, državljani Srbije, osoblje stranih diplomatsko-konzularnih predstavništava i kancelarija međunarodnih organizacija, i strani državljani koji imaju privremeni boravak ili stalno nastanjenje u Srbiji, prilikom ulaska u Srbiju treba da prilože negativan test na koronavirus ili negativan Antigen FIA Rapid test ukoliko dolazi iz SAD.


Pisano obavještenje

Test ne smije biti stariji od 48 sati od datuma izdavanja rezultata, ili certifikat o potpunoj vakcinaciji, ili potvrdu o preležanoj koroni. Ukoliko putnici to nemaju, prilikom pasoške kontrole im se uručuje pisano obavještenje. Navedena ograničenja se, kako se navodi na sajtu MSP-a, ne odnose na stanovništva koji dolaze iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Sjeverne Makedonije, Mađarske, Hrvatske i Crne Gore.

S obzirom na to da se Srbijanci uglavnom iz Grčke automobilima i autobusom vraćaju iz Sjeverne Makedonije, fizički iz nje ulaze u Srbiju, evo odgovora zašto oni ne podliježu pravilima u odnosu na one koji lete avionom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.