SJEDINJENE DRŽAVE

Američki kongresmen uputio novu rezoluciju kojom se osuđuju ubistva braće Bitići u Srbiji

U rezoluciji se navodi da je neprihvatljivo da još nijedna osoba nije proglašena krivom za ubistvo braće Bitići

Kongresmen Li predložio rezoluciju. Agencije

Piše: Fu. M.

10.8.2021

Republikanski kongresmen iz savezne države Njujork Li Zeldin uputio je Odboru za vanjske poslove prijedlog rezolucije kojom se osuđuju ubistva braće Bitići u Srbiji.

U njoj se navodi da taj slučaj, koji se dogodio 1999. godine, "mora da ostane faktor daljeg razvoja odnosa između SAD i Srbije", piše Gazeta express.

U dokumentu koji je predložen 29. jula, zahtjeva se da Predstavnički dom uz saglasnost američkog Senata zahtjeva da osobe odgovorne za ubistvo bracje Ila, Agrona i Mehmeta Bitićija budu privedene pravdi.

U rezoluciji se navodi da je neprihvatljivo da još nijedna osoba nije proglašena krivom za ubistvo braće Bitići.

Od Vlada Srbije i nadležnih ministarstava i kancelarija, uključujući Tužilaštvo za ratne zločine očekuje se da "daju prioritet istrazi i krivičnom gonjenju sadašnjih ili bivših zvaničnika za koje se smatra da su direktno ili posredno odgovorni za smrt braće Bitići".

Ističe se da SAD moraju da osiguraju dovoljne resurse da u potpunosti pomognu i na odgovarajući način nadgledaju napore Vlade Srbije i njenih odgovarajućih ministarstava i kancelarija da istraže i procesuiraju što je prije moguće osobe za koje se vjeruje da su odgovorne za njihovu smrt.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.