SKUPŠTINA SRBIJE

Ivica Dačić: Srbija nema u planu da pristupa članstvu u NATO savezu

On je ukazao da je Srbija odlučna da se kosovsko pitanje riješi isključivo političkim i diplomatskim sredstvima

Ivica Dačić. Agencije

H. J. I.

15.11.2021

- Smatramo da ovakva pozicija na najbolji način odražava naše gledanje na rješavanje međunarodnih sigurnosnih problema. Ali odražava i duboka osjećanja našeg naroda u vezi sa bombardovanjem naše zemlje od strane NATO prije 22 godine - rekao je Ivica Dačić, na otvaranju 101. Rose-Roth seminara Parlamentarne skupštine NATO "Euroatlantske integracije, partnerstvo za mir i dalji koraci u suočavanju sa preostalim izazovima na zapadnom Balkanu" koji se održava u Skupštini Srbije.


NATO nema tajni plan

On je naglasio da Srbija poštuje što NATO "duboko uvažava ovakvo opredjeljenje i ne vidi ga kao smetnju da vodimo intezivnu saradnju u obostranom interesu".

- Кao što ni Srbija nema u planu da pristupa članstvu u NATO savezu, tako ni NATO nema neki "tajni plan da nas učlani", kako mi je prije nekoliko godina rekao tadašnji visoki funkcioner NATO-a - naveo je Dačić.

Govoreći o sigurnosnim problemima i izazovima, on je naglasio da je za "Srbiju Кosovo pitanje broj jedan i predmet naše najveće pažnje".

- Iako ulažemo ogromne napore i veliko strpljenje da u okviru dijaloga pod okriljem Evropske unije dođemo do obostrano prihvatljivog rješenja koje će na dugi rok donijeti mir i stabilnost na ovaj prostor, suočavamo se sa čestim sigurnosnim problemima na području Кosova, gdje su u prvom redu ugroženi naši sunarodnici. Generator ovih stalnih bezbjednosnih prijetnji je isključivo vlada u Prištini - rekao je Dačić.


Misija KFOR-a

On je ukazao da je Srbija odlučna da se kosovsko pitanje "riješi isključivo političkim i diplomatskim sredstvima, jer dobro znamo da je to jedini put ka kompromisu i dalje ka trajnom uređenju odnosa Srba i Albanaca".

- U tom smislu, očekujemo i od misije КFOR na Кosovu, koja je pod komandom NATO-a, da u punoj mjeri izvršava svoje zadatke i da pravovremeno osujeti svaki pokušaj nasilja i destabilizacije prilika na teritoriji na kojoj ima nadležnost, a naročito u sredinama u kojima žive Srbi - istakao je Dačić.

Kako je naveo, "naš odnos sa misijom КFOR je od samog početka na visokom nivou i mi cijenimo napor svih njenih pripadnika da održavaju mir na Кosovu, a naročito da pomažu srpskoj zajednici kada je to potrebno".

- Кao odgovorna država nastavićemo da sarađujemo sa КFOR-om na svim nivoima, jer poštujemo njegov mandat i ulogu koja mu je dodijeljena. Ovaj aspekt naše saradnje držimo u samom vrhu naših zajedničkih ciljeva i interesa, pa zato i ovom prilikom pozivam sve članice NATO-a, i vas kao predstavnike u Parlamentarnoj skupštini, da sa svoje strane učinite sve da ova važna misija na Кosovu bude zaista faktor očuvanja stabilnosti i sprječavanja nasilja - naglasio je Dačić.


Kvalitet odnosa

On je rekao da činjenica da se u upravo u Beogradu održava ovaj seminar "dovoljno govori u prilog kvaliteta odnosa sa PZM, kao i da je to dobar putokaz kuda treba da ide naša saradnja u godinama koje su pred nama".

- Srbija je aktivan i konstruktivan član PZM i želimo da nastavimo tim putem. Potrebni smo jedni drugima, imamo vrlo jasan okvir za brojne zajedničke aktivnosti i saradnju, a što je najvažnije imamo jaku svijest o tome da samo zajedno možemo da se odupremo mnogim savremenim izazovima i prijetnjama - naglasio je Dačić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.